Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

“Registratie moet mijn werk ondersteunen”

Interview met Wouter Rijneveld, Jongerenwerker gro-up Wij spreken Wouter Rijneveld tijdens een drukbezochte trainingsdag van gro-up waar zo'n 150 buurtwerkprofessionals elkaar inspireren en informeren over hun werk. gro-up is een stichting waar verschillende domeinen in zijn samengebracht: buurtwerk, jeugdhulp, kinderopvang en kraamzorg. Met circa 2300 medewerkers zet gro-up zich dagelijks in om samen met het gezin en de buurt het kind nog beter te begeleiden naar zelfstandigheid.

Wouter is inmiddels 15 jaar jongerenwerker en in zijn werkgebied pendelt hij tussen scholen, jongerencentra, sportlocaties en andere ontmoetingsplekken. Hij spreekt dagelijks talloze jongeren over hoe het met hen gaat, welke strubbelingen zij tegenkomen en ondersteunt jongeren bij het ontdekken van hun talent. Soms volstaat duidelijke informatie of een goed advies, soms is er meer aan de hand en is 1-op-1 begeleiding noodzakelijk. Onderwerpen als pesten, gamen en drugs zijn veelvoorkomend. Zo signaleert Wouter tot in de late avonduren in het jongerencentrum, op straat en op vele andere plaatsen. Onderweg wil hij graag snel weten wat er bekend is van een plek waar hij is. Wat is hier eerder gesignaleerd, welke collega’s waren daarbij betrokken en wat mag ik verwachten? Doorlopend is er behoefte aan informatie die ondersteunend is aan zijn eigen werk en dat van zijn collega’s. Omgekeerd levert Wouter ook gegevens die relevant zijn voor collega’s of samenwerkingspartners zoals de politie.

Zo heeft Wouter informatie nodig om zijn werk goed te kunnen doen én wil hij snel gegevens kunnen vastleggen. Niet alleen om collega’s te informeren of als reminder voor hemzelf, maar ook om te verantwoording af te leggen richting opdrachtgevende gemeenten. Steeds vaker verwachten gemeenten inzicht in wat het jongerenwerk doet en wat de impact is. Naast de verhalen zijn ook kwantitatieve gegevens nodig: aantal contactmomenten, activiteiten, voorlichtingen, enzovoort. Het laten zien van prestaties en resultaten hoort steeds vaker bij het werk van de professionals.

Zo ontstond bij gro-up de behoefte aan een registratiesysteem waarin je snel en eenvoudig gegevens kunt vastleggen en waarmee goede rapportages worden gegenereerd. Met RegiCare wordt gro-up hierin voorzien. Zo wordt het werk van jongerenwerkers door de mobiele signaleringsfunctie van RegiCare naadloos ondersteund, óók in de late avonduren op straat. “Met de mobiele apps kan ik ter plekke snel een signaal toevoegen”. Via de mobiele telefoon weet RegiCare waar Wouter is en verzamelt doorlopend de signalen die van die plek bekend zijn. “Die vindplaatsfunctie is helemaal top”, zegt Wouter. Deze functie zet alle signalen rondom een fysieke plek letterlijk op de kaart.

RegiCare ondersteunt Wouter en zijn collega’s van gro-up door snel de juiste informatie beschikbaar te stellen zodat zij hun werk beter en sneller kunnen doen. Als voorbeeld noemt hij het overzicht van alle contactmomenten met een jongere. “Alle informatie staat keurig netjes op één plek en is makkelijk vindbaar, waar ik ook ben”, zegt hij. Dat vereist wel dat iedereen meedoet. “RegiCare is niet moeilijk maar het vergt wel training.”, zegt Wouter, “Wat tijd kost is het jezelf eigen maken van de werkmethode en het ritme om vast te leggen. Het doel is dat iedereen op dezelfde manier registreert en dat vergt onderlinge afstemming. Om elkaar daarbij te helpen wordt soms aan het einde van een teamoverleg tijd gemaakt om RegiCare bij te werken en elkaar tips te geven.”

“Ik heb niet voor dit vak gekozen om lekker met computers te kunnen werken”, zegt Wouter, “maar als het systeem en de app mij helpt om mijn werk en dat van mijn collega’s beter en sneller te doen en mij praktisch ondersteunt in dat werk, dan maak je mij gelukkig”.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.