Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Relaties onderhouden nieuw in dagbesteding

In het dorp Langenboom werkt welzijnsorganisatie Sociom samen met de zorgcoöperatie, de peuterspeelzaal en vrijwilligers. Activiteitenbegeleiders krijgen een nieuwe manier van werken en hebben nieuwe competenties nodig.

Welzijnsorganisatie Sociom, actief in het Brabantse Land van Cuijk, is bezig om stapsgewijs de dagbesteding in bestaande zorglocaties onder te brengen in buurthuizen en wijkcentra. Om de dagbesteding zo dicht mogelijk bij de mensen te organiseren. Want dat brengt ook nieuwe verbindingen tussen burgers tot stand. Dat is te lezen in het blad Activiteitensector van mei.

Dagbesteding

Zoals in het Brabantse dorp Langenboom, waar Elzebé Bens als vrijwilliger een inloopvoorziening 2 ochtenden in de week in het gemeenschapshuis organiseerde. Inmiddels is Bens welzijnsmedewerker bij Sociom. Daar werken de zorgcoöperatie, de peuterspeelzaal, de welzijnsorganisatie en dagbestedingsbegeleiders samen . De dagbestedingsgroep bestaat uit mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychiatrische beperking.

Ontmoeten

‘Als deelnemers aan de dagbesteding en wijk of dorpsbewoners gemakkelijk kunnen binnenlopen en elkaar ontmoeten, gaan ze zich meer bij elkaar betrokken voelen’, weet Elzebé Bens. Voor iedere deelnemer aan de dagbesteding is wel een individueel trajectplan opgesteld, gebaseerd op 3 pijlers: ‘bij de tijd zijn’, bewegen en gezonde voeding.

Hokjes

Volgens de coördinator dagbesteding van Sociom, Huberiet Vollenberg, is het ‘best lastig om verschillende doelgroepen te “mengen”. Omdat de organisaties die achter de verschillende doelgroepen zitten, nog te sterk in hokjes denken. Wij proberen dat te doorbreken door steeds het gesprek aan te gaan, bijvoorbeeld over wie betaalt wat.’

Weerstand

Ook vanuit het bestuur van de zorgcoöperatie in Langenboom was aanvankelijk weerstand tegen gezamenlijke activiteiten voor dagbesteding. Wat zeker heeft geholpen, vertelt Elzebé Bens, is dat ze ook actief is in de zorgcoöperatie en een goed netwerk in het dorp heeft. De welzijnswerkers vertellen dat ze juist veel tijd investeren in het leggen en onderhouden van contacten met de omgeving van dagbestedingslocaties.

Competenties

‘Tegenwoordig worden andere competenties gevraagd van activiteitenbegeleiders en dagbestedingscoaches’, volgens Bens en Vollenberg. ‘Begeleiden en activeren blijven belangrijk, maar daarnaast is het essentieel dat je in staat bent om verbindingen te leggen. Met formele partijen, zoals de gemeente, maar ook met vrijwilligers en mantelzorgers.’

Het hele artikel over Welzijn Nieuwe Stijl in het dorp Langenboom kunt u lezen in het blad Activiteitensector van mei>>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.