Door Alexandra Sweers – Het congres, dat deze week plaatsvindt en georganiseerd is door het VUmc, staat in het teken van de behandeling van jeugdige criminelen. Prof.dr. Robert Vermeiren, verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en VUmc, richt zich in Nederland op onderzoek naar jongeren met psychiatrische problemen die in het justitiële systeem terecht komen. De tijdige herkenning en behandeling van onder meer gedragsstoornissen en psychiatrische problemen bij deze jongeren is van belang.
Bootcamps
‘Onderzoek heeft uitgewezen dat puur en alleen opsluiting een negatief effect heeft. Ook is er de discussie over onder meer de bootcamps (bijvoorbeeld Glen Mills) waar jongeren hard aangepakt worden. Maar als dat niet gepaard gaat met de juiste therapeutische onderbouwing, dan werkt het niet’, aldus Vermeiren.
Geen effect
Deze jongeren zouden volgens Vermeiren gescreend moeten worden. Dat maakt de kenmerken van de problemen duidelijk en vervolgens kan er een behandelplan worden opgezet. Dit plan moet specifiek gericht zijn op de problemen van het individu. Maar er moet ook meer onderzoek komen naar de behandelmethoden zelf, vindt Vermeiren. ‘Er is nauwelijks onderzoek gedaan naar de methoden die toegepast worden op deze jongeren. Hierdoor lopen we het risico dat de behandeling uiteindelijk geen effect heeft.’
Braaf
Langdurig onderzoek naar deze methoden is erg moeilijk, stelt Vermeiren. ‘We moeten dan de jongeren jarenlang volgen en bekijken of hun problemen blijven voortbestaan. Dat is enorm moeilijk. Bovendien is dit niet een groep die erop zit te wachten om braaf mee te doen aan een onderzoek.’
Deze hele week spreken er internationale wetenschappers over de forensische jeugdpsychiatrie en -psychologie tijdens het EFCAP-congresin de Vrije Univesiteit Amsterdam.