In het respijthuis kunnen chronisch lichamelijk zieke mensen terecht voor een periode van een tot zes weken. Terwijl zij verzorgd worden door vrijwilligers, kan de mantelzorger thuis weer op adem komen. En dat is nodig, want mantelzorgers raken steeds meer overbelast met de zorg voor hun naasten.
Wiel
Volgens coördinator Trees Schoorl bestaat respijtzorg in deze vorm nog niet. ‘We zijn echt het wiel aan het uitvinden. We hebben ervoor gezorgd dat de vrijwilligers worden geschoold. De vrijwilliger neemt de basiszorg over en de medische zorg blijft bij de eigen huisarts en thuiszorg. Dat vraagt om logistieke oplossingen’, aldus Schoorl.
Dwalen
Het huis heeft ruimte voor maximaal vier gasten met een lichamelijk chronische ziekte. Zorg aan verstandelijk gehandicapten of ernstig dementerende mensen is helaas niet mogelijk, vertelt Schoorl. ‘Het te moeilijk om goede zorg voor deze specifieke problematiek te bieden. Dat vraagt om specialistische kennis. Wanneer mensen gaan dwalen bijvoorbeeld, betekent het dat we het huis moeten afsluiten. Terwijl het Respijthuis juist een open karakter heeft.’
Frustratie
Frits Boerwinkel is een van de vrijwilligers die in het Alkmaarse huis aan de slag gaat. Samen met 47 collega-vrijwilligers heeft hij een intensieve cursus gevolgd om zich klaar te stomen voor het Respijthuis. ‘Tijdens de training leer je veel over de relaties tussen mensen. Hoe is de bejegening? Wat moet je doen als iemand uit frustratie nare dingen zegt? En wat doe je als iemand zijn bed heeft ondergepoept? Het zijn kleine calamiteiten waar je best van kunt schrikken als vrijwilliger.’
Thuis
‘Je moet als vrijwilliger mensen op hun gemak kunnen stellen en hen thuis laten voelen. Dat is best moeilijk, want het is natuurlijk niet thuis’, vervolgt Boerwinkel. Hij verwacht dat de nood behoorlijk hoog is bij de mantelzorgers die bij het Respijthuis Alkmaar aankloppen. Schoorl: ‘De mantelzorgers worden doorverwezen vanuit het netwerk van onder meer huisartsen, het Steunpunt Mantelzorg en de thuiszorg. Om de drempel te verlagen, nodigen we ook mantelzorgers uit om eens te komen kijken.’
Positief
Als de ervaringen met het Respijthuis positief zijn, komen er nog vier andere respijtlocaties in Alkmaar, zo is het plan. De stichting Respijtzorg Alkmaar houdt zich bezig met de opzet van deze wijkgerichte Respijthuizen in de stad.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Ik wil het Respijthuis in Alkmaar heel veel succes wensen. Ik weet zeker dat dit een vorm van zorgverlening is die toekomst heeft.
In Haarlem hebben we nu al 2 maanden ervaring opgedaan met een dergelijke vorm van zorgverlening. Kleinschalige opvang met voor en door de buurt!.
Op 1 juli 2010 zijn de deuren geopend van het Logeerhuis van de Beltstraat, waar wij 3 gasten kunnen ontvangen uit min of meer de zelfde doelgroep. Overdag wordt het huis gerund door vrijwilligers met ondersteuning van een coordinator. s’nachts is er een slaapwacht aanwezig. Voor de zorg die wij niet zelf kunnen bieden wordt het ZorgThuis team ingeschakeld. Een van onze gasten komt binnenkort al voor een 2e keer bij ons logeren zodat de partner weer even op adem kan komen.
Het lijkt me leuk en leerzaam om onze ervaringen uit te wisselen!
Met vriendelijke groet,
Liesbeth van Beusekom, projectleider Logeerhuis.