Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Riagg Rotterdam verliest definitief subsidie

De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens (PvdA, Volksgezondheid) trekt de subsidie aan het Riagg voor het bestrijden van huiselijk geweld definitief in. Kriens heeft dat besloten omdat het Riagg blijft weigeren de meldcode huiselijk geweld te ondertekenen. Dat heeft haar woordvoerder woensdag gemeld.
Riagg Rotterdam verliest definitief subsidie

De instelling voor de geestelijke gezondheidszorg ontving van de gemeente jaarlijks bijna 300.000 euro. Dat zou ongeveer 2 procent van het totale budget bedragen waarmee het Riagg werkt. De instelling gebruikte dat geld onder meer voor trainingen van medewerkers. Het Riagg vindt dat de politiek zich te veel bemoeit met de hulpverlening.

Stalinistisch en megalomaan
Directeur Jos Lamé is verontwaardigd over de beslissing. ‘Dit is een zorgelijke zaak en erg ondemocratisch.’ Hij is het niet eens met de manier waarop de politiek de meldcode heeft afgedwongen. Vorig jaar noemde Lamé de gemeentelijke plannen voor de nieuwe meldcode huiselijk geweld en het elektronisch kinddossier ‘absurd stalinistisch en megalomaan’ .  

Subsisievoorwaarden
Tot op heden kon de gemeente de subsidie van het Riagg niet intrekken. Inmiddels is de meldcode een vast onderdeel van de subsidievoorwaarden voor alle organisaties die van de gemeente Rotterdam subsidie ontvangen en in hun werk huiselijk geweld en kindermishandeling kunnen signaleren. Ook andere organisaties die de code negeren, zullen geen subsidie meer krijgen.

Achter de voordeur
Rotterdam werkt sinds december 2007 met de meldcode. De code geldt voor alle beroepsgroepen in het onderwijs, zorg en welzijn. De gemeente wil zo het aantal meldingen verhogen en het aantal mishandelingen achter de voordeur terugdringen. Kriens meldde woensdag dat honderd instellingen in de havenstad de meldcode wel hebben ondertekend. Het aantal meldingen van huiselijk geweld is in de afgelopen twee jaar meer dan verdrievoudigd tot vijfduizend in 2008. Kriens verwacht in 2009 een verdere stijging.

Lees ook: RIAGG-directeur over meldcode huiselijk geweld: ‘Debat verloopt heel populistisch’

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.  

Bron: ANP

2 REACTIES

  1. Het intrekken van subsidie van Riagg-Noord door de gemeente Rotterdam is een logisch gevolg van het juist snel en adequaat willen ingrijpen! De ketting is zo sterk als de zwakste schakel. De discussies over bemoeienis van “de” overheid en “de privacy is in gevaar” zijn achterhaald. Kijkt u om u heen, bijna alles wat u doet is bekend. Zolang u zich aan de wet houdt en de wethandhavers geen stommiteiten begaan door onze gegevens de straat op te slingeren, dan vind ik de stap van de gemeente Rotterdam een logische. Mogen we dan wel met elkaar afspreken dat er veel meer bescherming komt voor klokkenluiders die dicht bij de materie zittten en mogelijk ongerechtigheden kunnen/willen signaleren? Het klinkt misschien al te simpel, maar dit is wel de realiteit: als er iets ernstigs gebeurd met u en/of uw gegevens dan zitten er altijd “gewone” werknemers en verantwoordelijke leidinggevenden/deskundigen tussen. DIE moet je zoveel mogelijk zien te beschermen cq afstraffen en wel direct !
    Tenslotte: het wordt tijd grote vraagtekens te zetten achter de vanzelfsprekende kwaliteit van de diverse hulpverleningsmethodieken en de daaruit afgeleide programma’s. Evidence-based !

  2. Lees alle reacties
  3. Nadat ik dit artikel en eerder genoemd artikel van de Riagg gelezen heb, kan ik mij voorstellen dat ze moeite hebben met de meldcode.
    Soms kunnen ook teveel partijen zich met iets bemoeien waardoor juist iets fout gaat lopen ipv goed.
    En ik ga ervan uit de de Riagg zich met al hun kennis en knowhare zich best zelf kunnen redden en daarvoor niet nog eens andere hulpverlening daaraan te pas hoeft te komen.
    En als dat wel noodzakleijk is, is de Riagg best bij machte om dit uit zichzelf te doen en zullen ze het volgens mij ook niet nalaten te doen.
    Ik heb persoonlijk niets met betreffende Riagg of welke Riagg dan ook te maken, maar kan mij best voorstellen zoals in alle takken van zorg en hulpverlening dat men ongeveer denkt dat het tegenwoordig zover is dat de regering beslist wat men voor zorg men iemand geven moet, terwijl, laten we eerlijk zijn, de deskundigheid van zorg bij het zorgpersoneel ligt en niet in Den Haag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.