Het gaat om jongeren die uit huis zijn geplaatst in een (gesloten) jeugdinstelling. De kinderrechter moet in deze gevallen meerdere keren per jaar beoordelen of zij onder toezicht van Bureau Jeugdzorg blijven en of het verblijf in de instelling wordt verlengd.
Informatie
De kinderrechter krijgt op locatie meer informatie van de jongeren, omdat zij zich vrijer kunnen uiten. Bovendien kunnen de groepsleider en gedragsdeskundige extra informatie leveren aan de rechter. Zo krijgt deze een vollediger beeld van de problematiek van de jongeren, zo stellen de onderzoekers.
Crimineel
Normaal moeten de jongeren met een justitiebusje naar de rechtbank, waar ze soms uren moeten wachten in een cel. En dat terwijl zij geen strafbaar feit hebben gepleegd. Het personeel dat daar toezicht houdt, is zich bovendien niet altijd bewust van het verschil tussen jonge arrestanten, jeugdige criminelen en jeugdzorgjongeren. Dat zorgt voor een hoop stress, zo blijk uit het onderzoek.
Informeel
Alle kinderrechters van de rechtbank Alkmaar zijn erg positief over de zitting op locatie. Wel moet er voor gewaakt worden dat de zitting niet te informeel wordt, menen de onderzoekers. ‘Het is belangrijk duidelijk te maken dat het om een officiële rechtszitting gaat en dat het voor de jongere een belangrijk moment is. De beslissing van de rechter moet natuurlijk duidelijk voor de jongere zijn.’
De proef vond plaats in Transferium Jeugdzorg, een gesloten jeugdzorginstelling te Heerhugowaard. De onderzoekers pleiten voor een landelijke invoering van het initiatief.
Bron: VU/ANP-Photo