Dat zegt verantwoordelijk wethouder Hugo de Jonge (CDA). Met deze aanpak wil De Jonge voorkomen dat een mishandeld kind feitelijk nog zwaarder wordt getroffen, omdat het ook nog eens uit zijn woonomgeving wordt gehaald. ‘Dus ook weg van school en vriendjes en vriendinnetjes’, zegt de wethouder.
Ingrijpend
Jaarlijks worden in de Maasstad en omgeving gemiddeld 900 kinderen uit huis geplaatst omdat er sprake is van kindermishandeling. ‘Voor een kind is dat zo ingrijpend dat Rotterdam daar een juridisch instrument voor heeft opgetuigd dat het mogelijk maakt de dader uit huis te halen in plaats van het kind.’
Proefperiode
In de proefperiode van mei tot en met november 2012 is in Rotterdam 9 keer de dader uit huis gehaald en dat hield in alle gevallen ook stand bij de rechter. Het ministerie van Justitie en Veiligheid gaat nu ook andere gemeenten in Nederland wijzen op de mogelijkheid om de dader uit huis te plaatsen.
Rechter
De wet om dit te kunnen doen is al sinds 2009 van kracht, maar van de mogelijkheid om de dader uit huis te plaatsen als er sprake is van kindermishandeling werd nog geen gebruik gemaakt. Volgens De Jonge moest het instrumentarium om dat te kunnen doen nog worden ontwikkeld, zodat de uithuisplaatsing van een dader ook bij de rechter stand zou houden.