Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdam: mensen uit de bijstand naar werk

Het lukt de gemeente Rotterdam beter dan de drie andere grote steden om burgers uit de bijstand te houden. Het aantal mensen met een bijstandsuitkering steeg in Rotterdam vorig jaar met 1,7 procent. In Amsterdam, Den Haag en Utrecht ligt dat percentage gemiddeld op 8,6 procent.
Armoede
Rotterdam slaagt erin mensen in de bijstand aan het werk te krijgen in de kassen in Westland. - Foto: Fotolia

‘De gemeente stort jaarlijks 550 miljoen euro op de rekeningen van mensen in de bijstand’, zegt de Rotterdamse wethouder Maarten Struijvenberg (Sociale Zaken) vrijdag in een interview met Het Financiële Dagblad. ‘Anders gezegd: van iedere 7 euro die we uitgeven, gaat er één naar een bijstandsuitkering. Ik vind het mijn taak om daar werk van te maken en die mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid.’

Bijstand

Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) stelde zich bij zijn aantreden in 2014 ten doel om binnen vier jaar 12.000 mensen naar werk te begeleiden. De gemeente Rotterdam is begonnen met een project om de instroom van mensen in de bijstand te beperken. Burgers die een uitkering krijgen, komen in speciale programma’s waarbij ze 20 uur per week vrijwilligerswerk moeten doen. Ook worden mensen die een uitkering krijgen, scherper gecontroleerd. Bij 15 procent is de uitkering beëindigd.

Een basisinkomen voor iedereen. Het is een onderwerp waar veel over gesproken wordt. Maar is het een reëel idee? De gemeente Terneuzen wilde ermee gaan experimenteren, maar werd teruggefloten door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid omdat het plan tegen de Participatiewet in zou gaan. Cees Liefting, wethouder in Terneuzen: ‘Wat mij betreft is het nog niet voorbij.’ Lees meer>>

Kassen

Rotterdam slaagt erin mensen in de bijstand aan het werk te krijgen in de kassen in Westland. In het verleden lukte dat niet of nauwelijks. In 2014 vonden 25 Rotterdamse werklozen een baan bij telers, vorig jaar was dat aantal volgens opgelopen tot 130.

Amsterdam

De gemeente Amsterdam zegt trouwens dat het percentage mensen in de bijstand in de hoofdstad niet 8,6% is , maar 2,1 procent. Volgens wethouder Arjan Vliegenthart van Amsterdam (Sociale Zaken) ‘houdt Rotterdam de deur dicht voor mensen die geen baan hebben, Amsterdam begeleidt mensen naar werk. Het is maar waar je voor kiest.’ Vorig jaar zijn 5927 Amsterdammers met een bijstandsuitkering aan het werk gegaan, veel meer dan de doelstelling van 4200. Ook zijn 4500 langdurig werkloze inwoners geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk of zinvolle dagbesteding.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.