Het gaat om twee procent van het totale budget van de instelling voor de geestelijke gezondheidszorg, zo rekent directeur Jos Lamé voor. De GGZ-instelling gebruikte dat geld onder meer voor trainingen van medewerkers. Het RIAGG stapt naar de beroepscommissie van de gemeente om de beslissing aan te vechten.
Mishandeling terugdringen
Rotterdam werkt sinds december 2007 met de meldcode. Een stappenplan ter ondersteuning van professionals bij (vermoedens van) huiselijk geweld. De code geldt voor alle beroepsgroepen in het onderwijs, zorg en welzijn. De gemeente wil zo het aantal meldingen verhogen en het aantal mishandelingen achter de voordeur terugdringen.
Scheefgegroeid
Het RIAGG weigert mee te werken op principiële gronden en vindt dat de politiek zich te veel bemoeit met de hulpverlening. ‘In Nederland is het scheef gegroeid. Mensen die heel ver weg staan van de praktijk willen bepalen hoe zaken worden opgepakt. Er werken bij ons heel veel kundige mensen die op een andere manier willen werken’, aldus Lamé.
‘RIAGGS stampvol’
Het RIAGG werkt al nauw samen met andere hulpverleningsinstellingen als Bureau Jeugdzorg, zei Lamé vorig jaar tegenover Zorg + Welzijn. ‘Melden wordt gezien als een daad die tot oplossing leidt. Dat is niet waarschijnlijk. Als hulpverleners een rechtzaak boven het hoofd hangt als ze niet melden, zullen ze zich gaan indekken en ‘overmelden’. Als elke kleinigheid wordt gemeld, welke incidenten worden dan nog aangepakt? Bovendien zitten de RIAGG’s stampvol en kan lang niet elke melding direct worden omgezet in behandeling. Melden of een meldcode alleen is dus geen oplossing.’
Andere instellingen akkoord
Volgens de gemeente is een jaar lang overleg gevoerd over de ondertekening. De woordvoerder stelt dat veel andere instellingen juist achter de meldcode staan. ‘Het heeft veel meldingen opgeleverd en we hebben slachtoffers van huiselijk geweld veel eerder weten te bereiken’, aldus de zegsman.
Links:
RIAGG-directeur over meldcode huiselijk geweld: ‘Debat verloopt heel populistisch’ en dossier Huiselijk geweld
Rotterdamse Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Zorg + Welzijn