Staatssecreaties Bussemaker zag tot nog toe af van het verstrekken van gegevens aan de gemeente vanwege de privacywetgeving. Kriens vindt dat de staatssecretaris daar dan maar toestemming voor moet vragen aan de betrokken personen. ‘Waarschijnlijk heeft 99 procent daar absoluut geen moeite mee’, aldus een zegsman.
Wetswijziging
De wijziging in de wet is ingegeven door bezuinigingen. Het kabinet hoopt met de maatregel 800 miljoen euro te besparen. De AWBZ is daardoor alleen nog geldig voor mensen die zich echt niet zelf kunnen redden. Bijvoorbeeld dementerende ouderen krijgen uit de AWBZ niet langer een vergoeding voor de boodschappendienst. ‘Zo’n oudere kan in de gemeente door vrijwilligers of welzijnsorganisaties worden geholpen. Maar dan moeten we wel weten om wie het gaat, anders kunnen we niets. Veel mensen dreigen tussen wal en schip te raken’, aldus de zegsman.
Schatting
Kriens schat dat tweeduizend mensen in Rotterdam hun volledige aanspraak op de AWBZ verliezen. Circa vijfduizend Rotterdammers verliezen hun aanspraak gedeeltelijk. Kriens en Bussemaker bespreken de zaak vandaag. Morgen staat in de Tweede Kamer een algemeen overleg over het onderwerp op de agenda.
Kriens kondigde al in november aan dat ze een lijst van gedupeerden wilde. ‘Ik wil de namen hebben van mensen die hun begeleiding verliezen. Met
hen willen we als gemeente om de tafel om te kijken hoe we die
veranderingen kunnen opvangen. Het betekent niet dat we alle
consequenties van de bezuinigingen kunnen opvangen, maar we willen wel
werken aan een zachte landing’, zei ze toen.
Lees ook: Zorg + Welzijn Wethouder Jantine Kriens: ‘AWBZ is voor mensen die het echt nodig hebben’ 11 november 2008.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP