Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Rotterdamse aanpak van jonge lastpakken helpt

De Rotterdamse aanpak van overlastgevende jongeren, waarbij de jongeren een contract sluiten met de gemeente, is succesvol. Dat zegt een woordvoerder van gemeente Rotterdam.
Rotterdamse aanpak van jonge lastpakken helpt

Rotterdam heeft sinds 2006 met zesentwintig jongeren zo’n contract ondertekend. Daarin hebben de jonge overlastgevers beloofd zich te gedragen.

Aanpak
In de aanpak, die de gemeente

FF-Kappe

noemt, komt de politie met namen van de jongeren die overlast veroorzaken en hinderlijk gedrag vertonen, zoals rondhangen, graffiti spuiten en vandalisme.

Buurtbewoners
Hierna horen mensen uit de omgeving van de jongere om wie het gaat, waar ze precies wonen en wat ze niet mogen doen. Buurtbewoners kunnen de bewuste personen verklikken bij de gemeente indien zij over de schreef zijn gegaan. Als de overlastgevers zich niet aan de regels houden, krijgen zij van de burgemeester een bevel. Wanneer ze daarna opnieuw in de fout gaan zijn ze strafbaar en worden ze vervolgd. Dat is inmiddels een keer gebeurd.

Uitbreiden
In december sprak de rechter zich uit over de aanpak. De rechtbank oordeelde dat een jongere onder strikte voorwaarden mag worden vervolgd als hij zich niet aan het contract heeft gehouden. Rotterdam wacht nu op de evaluatie van de proef. Bovendien wil ze FF-Kappe uitbreiden. De gemeente is met het Openbaar Ministerie in overleg om de aanpak ook door te voeren in een nieuw gebied. Mocht de aanpak goed blijven werken, dan wordt deze over de hele stad uitgerold. Andere steden hebben ook belangstelling getoond.

Engeland
Engeland werkt al tien jaar met een

vergelijkbare methode

, alleen gaan de steden daar nog een stap verder. Jongeren worden niet alleen met naam en toenaam getoond aan wijkbewoners, maar ook een afbeelding. De posters waarop zij staan, worden op lantaarnpalen geplakt, bij winkeliers uitgedeeld en huis-aan-huis bezorgd.
De minister van Justitie, Ernst Hirsch Ballin, wees Leeuwarden en Rotterdam in 2006 aan als pilotsteden voor FF-Kappe. De Friese stad haakte af.

(Bron: ANP)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.