De zaak heeft alles te maken met de groei van het aantal mensen met een bijstandsuitkering in de Maasstad. De stad telde in januari vorig jaar 30.045 bijstandsgerechtigden. Dat zijn er inmiddels 33.788. In september was echter al duidelijk dat het aantal flink zou oplopen, maar daar werd bij het vaststellen van de begroting in november geen rekening mee gehouden.
Geen geld
Het college moet nu op zoek naar ruim 60 miljoen euro, maar er is nergens geld. De verwachting is dan ook dat er ergens flink gesneden gaat worden. Oppositiepartijen als Leefbaar Rotterdam en GroenLinks noemen de zaak ‘ernstig’, maar willen nog geen oordeel vellen voordat Schrijer met een toelichting komt. De coalitiepartijen willen niet reageren of zijn onbereikbaar. Donderdag is er een extra raadsvergadering waar duidelijk moet worden wie nu wat wist op wat voor moment.
Begroting
‘Schrijer heeft altijd stoere ambities gehad. Hij zou de stad werkloosheidvrij maken, maar dat gaat niet lukken als je ziet dat het aantal mensen met een bijstandsuitkering in onze stad flink groeit’, aldus GroenLinks-fractievoorzitter Arno Bonte. Leefbaar Rotterdam (LR) wil nog geen consequenties trekken, maar ziet ook dat Schrijer wel wat heeft uit te leggen. LR-raadslid Maarten Struijvenberg: ‘Er ligt gewoon geen waarheidsgetrouwe begroting en dat is nogal wat.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Robin Utrecht