Het tekort voor de AWBZ bedroeg vorig jaar 3,3 miljard euro. Het was het derde jaar op rij dat het tekort meer dan 3 miljard euro bedroeg, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag bekend. Veel politieke partijen pleiten er nu voor om de verpleging en verzorging van ouderen uit de AWBZ naar de gemeenten te verschuiven.
Echte zorg
‘Ik kan me voorstellen dat de politiek de huishoudelijke hulp – en straks ook de begeleiding – overhevelt naar de gemeenten. Dat is welzijnswerk, geen onverzekerbare zorg. Maar wassen, medicijnen toedienen of een stoma aanleggen, dat is echte zorg. Dat moet een verzekerd recht blijven en niet een sociale voorziening ter beoordeling van de gemeenten. Straks moet je maar afwachten of je die zorg krijgt’, aldus Rouvoet.
Bron: ANP/ANP-Photo/Evert-Jan Daniels
Zorg voor ouderen is een zorg, verantwoordelijkheid voor alle inwoners van nederland. Dus dient deze zorg in het AWBZ-pakket te blijven en niet door geschoven te worden naar gemeenten,
Immers elke gemeente mag zij eigen invulling geven aan haar sociaal beleid. Met gevolg dat gemeente accent verschillen hanteren, soms tot rechtsongelijkheid van burgers die in dezelfde positie zitten. Dit kan niet, gebeurd echter al via de WMO, maar mag zeker niet gebeuren met de ouderenzorg. Geen enkele oudere heeft gevraagd om beperkingen, zorgbehoeftigheid. In tegendeel liever niet, ze doen pas beroep hierop als het echt niet kan, weet ik maar al te goed als ouderenadviseur.
YES! Verpleging en persoonlijke verzorging moet een verzekerd recht blijven! Helemaal mee eens. Liefst zo lang mogelijk in de thuis situatie.