Zo heeft de gemeente sinds juni zogenaamde zorgtafels. Hierin overlegt de gemeente met aanbieders over hoe ondersteuning van de burger eruit moet zien en aan welke voorzieningen in de kernen behoefte is. ‘We kiezen bewust voor veel overleg met professionals en vrijwilligers, want zij staan het dichtst bij de kwetsbare inwoners’, aldus Van Hal.
Eigen verantwoordelijkheid
Daarnaast heeft Rucphen, nadeelgemeente sinds het huidige verdeelmodel voor de huishoudelijke zorg werd ingevoerd, de nadruk meer en meer gelegd op eigen verantwoordelijkheid. Er wordt bijvoorbeeld een strijk- en wasservice opgezet, waar mensen die reïntegreren werken. En er is een maaltijdvoorziening voor ouderen gestart. ‘Daardoor hoeven veel thuiszorgmedewerkers niet meer ingezet te worden voor die taken. Ouderen vinden het ook prettig, omdat ze bijvoorbeeld bij de maaltijdvoorziening ook sociale contacten opdoen, en niet meer eenzaam thuis hoeven te eten.’
Strijken
De inzet van vrijwilligers wordt goed gecoördineerd, zegt Van Hal. ‘Je moet iemand die jarenlang stratenmaker is geweest uiteraard niet laten wassen en strijken. We bekijken per individu heel scherp wat iemand kan en wil. We moeten ook niet te veel leunen op vrijwilligers, leerde de Wmo-raad ons. Samen met de raad werken we daarom aan het ontwikkelen van goede respijtzorg.’
Scootmobiel
Een ander creatief initiatief is de scootmobielpool. Mensen die aangeven dat ze graag beperkt gebruik willen maken van een scootmobiel kunnen die lenen. Dezelfde scootmobiel kan dan een dag later weer door iemand anders gebruikt worden. Volgens de wethouder komt het regelmatig voor dat scootmobielen vele dagen per week ongebruikt in de schuur bleven staan.
Durf
Van Hal adviseert andere gemeenten om ook samen met professionals, vrijwilligers en bijvoorbeeld de Wmo-raad na te denken over dergelijke initiatieven. Door durf te tonen en hen te laten meedenken kom je samen tot een veel beter beleid, denkt Van Hal. ‘Cruciaal is dan wel dat de landelijke overheid de gemeenten de ruimte daarvoor geeft’, benadrukt hij.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Foto: gemeente Rucphen
Hebben clienten daar ook nog iets in te brengen.die straks vanalles voorgeschotelt krijgen dat wat andere beslissen!
juist ja het mag nis meer kosten.
daar draait het om nu in nederland
hoe om te gaan met iemand met autisme
dat word lachen.
kom op gemeente laat je niet ondersneeuwen door den haag
Met een frisse kijk en wat fantasie is veel te bereiken. En het kost niets…
Wat te denken van een groep ouderen die samen een ‘koffiepool’ vormen: eens per week bij elkaar een koffieuurtje verzorgen.