Bekende Nederlanders als Mies Bouwman, Frits Bolkestein, Jan Terlouw en Paul van Vliet begonnen eerder een handtekeningenactie om de Tweede Kamer via een zogenoemd burgerinitiatief te dwingen het onderwerp in behandeling te nemen.
Zelfgekozen
Op de website van Uit Vrije Wil, de groep die pleit voor de mogelijkheid van hulp bij een zelfgekozen dood, waren maandagmiddag ruim 65.000 steunbetuigingen binnengekomen. Per post kwamen er nog eens een paar duizend binnen.
Klaar
Volgens Uit Vrije Wil zijn er grote groepen oudere Nederlanders die ‘klaar’ zijn met het leven. Zij kunnen door allerlei kwalen niet meer leven zoals ze dat willen of zijn eenzaam. Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) bleek onlangs dat in veel verzorginghuizen gevallen van zelfdoding voorkomen. Van de huizen maakte een vijfde (22 procent) de afgelopen drie jaar mee dat bewoners pogingen tot zelfdoding begingen of daadwerkelijk een eind aan hun leven maakten.
Soms is er ook familie betrokken bij de daad. Zo liet Netwerk 8 februari een reportage zien over Albert Heringa. Hij besloot zijn 99-jarige moeder te helpen om een eind aan haar leven te maken. Vervolgens stelde het Openbaar Ministerie in Zutphen een onderzoek in.
Waardig
Speciaal opgeleide hulpverleners zouden ouderen die dat wensen, moeten helpen om met een medicijn een eind aan hun leven te maken. Van tevoren zou deze hulpverlener via gesprekken moeten achterhalen of de oudere vrijwillig en weloverwogen tot het besluit is gekomen. Na de dood van de persoon moet een commissie beoordelen of de hulpverlener de juiste procedure heeft gevolgd. Het recht op een waardige dood zou volgens de initiatiefgroep moeten gelden voor mensen vanaf 70 jaar. Nu kunnen mensen alleen euthanasie krijgen als ze ondraaglijk en uitzichtloos lijden.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Uit Vrije Wil/ANP, foto: Koen Suyk/ANP
Ik ben het ermee eens dat er een wet voor vrijwillige euthanasie moet komen. Zeker nu de zorg voor ouderen steeds verder afneemt. De helft van de verzorgingshuizen moeten verdwijnen, waardoor ouderen op derden zijn aangewezen, met alle gevolgen van dien. Zoals ouderenmishandeling. Dit komt nu al steeds vaker voor. Ook zal de vereenzaming toenemen, waardoor de zin van het leven verdwijnt.
L.S.
Zou het niet zo moeten zijn dat er een recht op vrijwillige euthanasie bestaat.
Het is toch ook zo dat het leven is gegeven/onstaan, kan het dan ook genomen wordt als daar een behoefte voor onstaat!
Wel zal aan ons allen de taak behouden dienen te blijven om zorg voor het Leven als voornaamste taak te laten.
Mijns inziens is een levensfase belangrijker dan een leeftijd voor Vrijwillige Euthanasie!
A.J.Jansen.