In het programma staan twee vraagstukken centraal: ‘voorbij het verzorgingshuis’ en ‘het nieuwe samenspel’. Voor beide vraagstukken zijn experimenten voorgesteld die starten met een praktijkwerkplaats. Daar wordt het vraagstuk uitgediept aan de hand van ervaringen en praktijkvoorbeelden. Experts worden uitgenodigd om hierover mee te denken. Dit levert aan het einde van de rit kennisdossiers op met informatie over lokale initiatieven en oplossingen. Lokale partijen kunnen hier hun voordeel mee doen.
Woningvoorraad
Het eerste vraagstuk gaat over het verzorgd wonen van langdurige zorgvragers. Er wordt gekeken naar de kansen in de woningvoorraad om betaalbare vormen van wonen voor deze groep te ontwikkelen. Dat kan bijvoorbeeld ook door de sociale functie van het verzorgingshuis anders te organiseren en het zelfredzaam vermogen van ouderen te vergroten.
Samenwerking
Het tweede vraagstuk gaat over de nieuwe samenwerking op lokaal niveau. Er bestaan al allerlei initiatieven om betaalbaar aanbod te ontwikkelen voor langdurige zorgvragers. Hoe kan de gemeente dit faciliteren? Welke instrumenten kan een lokale overheid inzetten om nieuwe initiatieven van particuliere ondernemers te stimuleren?
Zoektocht
Het programma Langer Thuis biedt volop ruimte aan experimenten. Het ministerie van Binnenlandse Zaken en van Volksgezondheid ondersteunen het programma. Zo willen zij lokale partijen zo goed mogelijk faciliteren in hun zoektocht naar nieuwe oplossingen voor een optimale samenwerking en het huisvesten en ondersteunen van langdurige zorgvragen.
Snapt u het nog, alle veranderingen in de langdurige zorg? Het ministerie van VWS heeft een overzicht gemaakt van wat er nieuw is in de Wmo, de Zorgverzekeringswet (Zvw) en de Jeugdzorg. Lees meer
Lees meer op de website van Het Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg