Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

RVZ: ‘Meer eigen bijdrage en vrijwilligerswerk om Wmo te behouden’

Om de Wmo betaalbaar te houden moeten cliënten een eigen bijdrage gaan betalen, gekoppeld aan het inkomen. Ook moeten burgers zelf met - vrijwillige - hulp gaan bijdragen aan de uitvoering van de Wmo om de financiële beperkingen van gemeenten op te vangen. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in zijn advies 'Prikkels voor een toekomstbestendige Wmo'.
RVZ: ‘Meer eigen bijdrage en vrijwilligerswerk om Wmo te behouden’

Voor een toekomstbestendige Wmo vindt de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) het noodzakelijk dat de aanspraak van burgers op de Wmo afhankelijk wordt van financiële draagkracht. Burgers met een inkomen of vermogen boven een bepaalde grens zouden bepaalde kosten zelf moeten betalen, of een grotere eigen bijdrage moeten betalen. Daarnaast moet het volgens de RVZ mogelijk zijn in de Wmo om een eigen bijdrage in natura te vragen. Het gaat om een tegenprestatie van de burger die een beroep doet op de Wmo, bijvoorbeeld in de vorm van vrijwilligerswerk.

Betaalbaar
Om de Wmo betaalbaar te houden zijn deze maatregelen nodig, aldus de RVZ. Zeker nu gemeenten door de economische crisis fors moeten bezuinigen. Op de lange termijn is de eigen bijdrage onvoldoende. Er zijn financiële prikkels nodig die gemeenten te stimuleren hulpbehoevenden zo lang mogelijk in Wmo-voorzieningen te houden. Dat voorkomt een groter beslag op de duurdere AWBZ. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg in zijn rapport ‘Prikkels voor een toekomstbestendige Wmo’.

Prikkel
De Raad heeft zich ook gebogen over de vraag hoe de Wmo houdbaar blijft. Gemeenten moeten, nu een aantal taken uit de AWBZ overgeheveld worden, nieuwe taken uitvoeren met minder middelen dan voorheen. De Raad vindt het daarom ook noodzakelijk: ‘gemeenten een financiële prikkel te geven om de Wmo ruimhartig uit te voeren. Dit is van belang omdat daarmee een beroep op zwaardere AWBZ-voorzieningen kan worden voorkomen of uitgesteld.’ De RVZ stelt voor om gemeenten, waarvan de inwoners een lager dan gemiddeld beroep doen op de AWBZ-voorzieningen, financieel te belonen. Dat geld moet komen van gemeenten waarvan de inwoners een meer dan gemiddeld beroep doen op de AWBZ.  

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: RVZ / foto: ANP Robert Vos

1 REACTIE

  1. Lijkt me geweldig een tegenprestatie, een ouder persoon van 72 vraagt een scootmobiel aan, als tegenprestatie mag diegene boodschappen rond gaan brengen in het verzorgingshuis
    Nee top, echt ik zie het voor me!
    Weer iemand die achter een bureautje snel moet scoren zeker die dit bedacht heeft?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.