Door Alexandra Sweers – De tv-serie heeft als doel jongeren te interesseren voor de ouderenzorg, legt regisseur Julia von Graevenitz uit. ‘Mensen die in de ouderenzorg werken hebben het vaak over de mooie, rijke geschiedenis van de ouderen die het werk zo leuk maakt. Terwijl de jeugd zich hier niet altijd iets bij kan voorstellen. Zo ontstond het idee om deze verschillende generaties bij elkaar te brengen en elkaar te leren kennen.’
Koppels
Die ontmoeting moest niet in een zorgcentrum plaatsvinden, vindt de regisseur. ‘Wat deze groepen gemeen hebben, is Amsterdam. Het is de stad die ze met elkaar verbindt. Daarom hebben we koppels gemaakt die uit dezelfde buurt komen. De ouderen vertellen over waar zij vroeger woonden en wat zij in de buurt deden. Andersom doen de jongeren dat ook.’
Dansen
Zo ontstaan er bijzondere ontmoetingen, zegt de regisseur. Dertig ouderen werden gekoppeld aan studenten van het ROC Amsterdam. Zes koppels werden gefilmd. Zoals Lale van 17, die met het echtpaar Van Bienen gaat dansen op het Leidseplein. Jade (20) ontdekt met Mevrouw Buys (93) dat de vroegere woning van de oude dame nu een moskee is. En het echtpaar Van Hoorn vertelt over hun winkel in de Zeeheldenbuurt aan de 22-jarige David.
Eye opener
‘Het is eigenlijk extra leuk dat een groot deel van deze jongeren allochtoon is. Vanuit hun cultuur zijn ze vaak niet gewend dat opa en oma naar een zorgcentrum gaan, maar bij de kinderen blijven wonen. Het is voor hen dan ook een eye opener dat veel van deze ouderen helemaal niet bij hun kinderen willen wonen’, aldus de regisseur.
Lesmateriaal
Von Graevenitz hoopt de jongeren met dit project een positieve ervaring mee te geven. ‘Hopelijk gaat een deel van hen ook echt in de ouderenzorg werken.’ Niet alleen de Amsterdamse jeugd kan leren van de ontmoetingen, stelt de regisseur. De afleveringen kunnen ook als lesmateriaal op school worden gebruikt.
De serie ‘Op mijn stoep’ is vanaf 3 mei elke zondag om 21.05 uur op de lokale zender AT5 te zien. Het project is in samenwerking met Bosch Film, zorgorganisatie Osiragroep en het ROC Amsterdam ontstaan.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: Foto: Bosch Film
dit lijkt mij een prima film vvor mijn doelgroep, n.l. leden van de ANBO in het Oldambt.
Is de film op dvd te verkrijgen?
graag een reactie via mijn e-mail.