‘De incidenten zijn ongewenst. Ze leiden af van waar het werkelijk om moet gaan in de zorg: Vernieuwing en het zo goed mogelijk besteden van de beperkte financiële middelen. De ervaring leert dat de bestuurders na het incident gezag en vertrouwen verliezen, niet alleen binnen hun zorginstelling, maar ook daarbuiten.’
Topinkomens
Het kabinet werkt aan de nieuwe wet die regels stelt aan topinkomens in de publiek-private sector. Lapré hoopt dat het kabinet de beloningscode voor zorgbestuurders, ingevoerd in 2009, als uitgangspunt neemt voor de zorgsector. Volgens de voorzitter werkt die code goed, maar is hij nu te vrijblijvend. ‘Als bestuurders geen lid zijn van onze organisatie, hoeven ze zich niet aan de code te houden. Als het kabinet de code in de wet verankert, is hij verplicht.’
Bedrag
De beloningscode voor zorgbestuurders varieert van 196.000 tot 254.000 euro per jaar. Een bestuurder krijgt in principe maximaal 196.000 euro. Maar als er bijzondere omstandigheden gelden, kan het bedrag oplopen. De leiding van de zorginstelling moet dan wel in het jaarverslag verantwoorden op welke gronden is afgeweken van de basissalarisnorm.
Norm
Lapré is zeer tevreden over het systeem. Van de ongeveer 750 leden van zijn vereniging houdt ongeveer 90 procent zich aan de norm, schat hij. ‘Een behoorlijk aantal’ bestuurders heeft volgens hem vrijwillig besloten het eigen salaris te verlagen, juist om onrust te voorkomen. De hoogte van de salarissen moet nu immers ook al verplicht worden vermeld in de jaarverslagen. ‘Het komt toch uit’, zegt Lapré.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Stock.xchng