De partijen willen hiermee aan organisaties duidelijk maken dat ze alternatieven aan kunnen bieden, zoals open ruimtes waarin patiënten tot rust kunnen komen. Verder willen ze dat instellingen nadenken over het beleid dat ze voeren in deze kwestie.
Partijen
De organisaties die samen dwang in de ggz te lijf gaan, zijn het Landelijk Platform GGz, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland en de Vereniging voor managers van de psychiatrische afdelingen in algemene ziekenhuizen. Daarnaast onderschrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg de intentieverklaring.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Marcel van Hoorn
Mooi initiatief. Maar waarom alleen voor de GGZ en niet ook voor de verstandelijk gehandicaptenzorg (denk aan Brandon) en de verpleeghuiszorg? Juist in deze sectoren wordt veel gebruik gemaakt van dwang en kunnen de mensen niet of nauwelijks voor zichzelf opkomen en het vaak ook niet aan anderen, zoals ouders, verwanten, vertellen. In de verstandelijk gehandicaptenzorg komt ook veel psychiatrische problematiek voor.