Het Geriatrisch Zorgmodel moet ouderen helpen de regie te krijgen over hun eigen zorg. ‘Daarnaast willen we zorgen voor betere afstemming tussen alle betrokkenen bij de zorg van de oudere’, aldus Daniëlle Jansen, onderzoeker bij VUmc.
Complex
Ouderen met een complexe zorgvraag worden opgespoord in het huisartsinformatiesysteem en via signalering door alle zorgprofessionals van het netwerk. Praktijkondersteuners van de huisarts brengen in kaart welke gezondheidsproblemen en -risico’s er zijn en stellen een zorgplan op, samen met de oudere.
Onderzoek
Het ouderennetwerk van VUmc en partners gaat onderzoek doen naar het Geriatrisch zorgmodel. Onderzoek in Amsterdam Zuid en in West Friesland moet uitwijzen hoe effectief het model in de praktijk is.
Vernieuwend
Hoogleraar huisartsgeneeskunde Henriëtte van der Horst van VUmc: ‘Dit zorgmodel is vernieuwend doordat we kwetsbare ouderen actiever opsporen en hun situatie blijven volgen. Ouderen en hun mantelzorgers kunnen zelf aangeven in hoeverre zij willen mee beslissen over de zorg die ze nodig hebben.’
Plan
‘De zorg verloopt via een vaststaand plan zodat we geen belangrijke zaken vergeten,’ aldus Van der Horst. ‘De zorgverleners stemmen de zorg goed op elkaar af. Binnen het model worden alleen zorgmethoden toegepast waarvan bewezen is dat ze de situatie van ouderen verbeteren.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Geweldig! Als je dit dan ook nog combineert cq aanvult met eigenkrachtconferenties ( zie http://www.eigen-kracht.nl), dan kan er een reuze stap voorwaarts gemaakt worden.