Het geld kan in overleg met de vakbonden en werkgevers besteed worden om maatregelen in de WW en het ontslagrecht te verzachten. Samsom zei dat met het bedrag van 250 miljoen euro bijvoorbeeld de WW-duur een half jaar verlengd kan worden en dan niet teruggaat naar 1 jaar, maar naar anderhalf jaar. Met dit geld wordt ‘de balans in het regeerakkoord overeind gehouden’, aldus Samsom.
Zorgpremie
De inkomensafhankelijke zorgpremie is helemaal van tafel en wordt vervangen door een hogere arbeidskorting en een hogere heffingskorting voor de lage inkomens. Voor de hoge inkomens worden die kortingen afgebouwd. ‘In essentie wordt daarmee hetzelfde beoogd en bereikt als bij de zorgpremie.’
Inkomensverschil
Samsom zei verder dat het verkleinen van de inkomensverschillen nu minder hard gaat dan in het plan met de inkomensafhankelijke zorgpremie. In dat plan kwam de zogeheten mediane koopkracht (de middenlijn) voor de hoge inkomens uit op 4 procent koopkrachtverlies. Nu is dat verlies 2,5 procent, aldus Samsom. ‘Dat is minder, maar nog steeds fors.’
Middeninkomen
Volgens Samsom gaan de middeninkomens met het nieuwe akkoord er iets op vooruit of iets op achteruit. De hoge inkomens worden iets minder hard geraakt en dat geldt zeker voor de inkomens tussen 60.000 en 70.000 euro per jaar. De mensen in de bijstand gaan er iets op vooruit.
Infrastructuur
Het kwart miljard voor de sociale agenda wordt bij infrastructuur weggehaald. Volgens VVD-fractieleider Halbe Zijlstra moet nog ‘nader worden ingevuld’ waar precies bij infrastructuur het geld zal worden gezocht. Het is een tegemoetkoming aan de PvdA en het wordt daarom weggehaald uit een potje waar de VVD ‘iets meer voor voelt’, voegde hij eraan toe.
Bron: ANP/ANP-Photo/Robin Utrecht