Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Schaf geheugenpoli’s af’

‘Schaf de geheugenpoliklinieken af en besteed dat geld aan burgerinitiatieven die ervoor zorgen dat mensen met dementie zich langer prettig voelen in onze samenleving’. Dit betoogt Joris Slaets, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de Universiteit Groningen in het tv-programma Spraakmakende Zaken.
‘Schaf geheugenpoli's af’

Het aantal dementerenden zal naar verwachting de komende decennia verdubbelen naar een half miljoen. Slaets legt uit dat dit niet alleen komt doordat er dan meer ouderen zullen zijn, maar ook doordat de diagnose dementie in een vroeger stadium wordt gesteld.

Dementie

Volgens Slaets hebben ouderen met geheugenproblemen niet erg veel aan de geneeskundige diagnose dementie, waarvoor allerlei duur medisch en neuropsychologisch onderzoek wordt gedaan. ‘Het maakt voor de klinische behandeling niets uit’, aldus Slaets. ‘We zouden ons eens af moeten vragen waarom we het beangstigend vinden om oud te worden en waarom we ons beter voelen wanneer daar een ziektelabel aan wordt gehangen.’ Hij legt uit dat dementie bij ouderen doorgaans het gevolg is van verouderingsprocessen waarmee we allemaal te maken krijgen. Wanneer de geheugenproblemen ernstig genoeg zijn en het label dementie krijgen, is een kwestie van een afspraak tussen deskundigen.

Kwaliteit van leven
Slaets pleit voor meer aandacht voor het zo hoog mogelijk houden van de kwaliteit van leven. Het Deltaplan dementie, waarvoor 32 miljoen euro beschikbaar is, zou zich daarom ook niet moeten richten op het vinden van een medicijn, maar op de vraag wat de behoeften en verlangens zijn van mensen die het overkomt. ‘Het is erg onwaarschijnlijk dat er een medicijn wordt gevonden tegen dementie op hoge leeftijd die het gevolg is van slijtageprocessen.’

De hoogleraar deed zijn uitspraken tijdens een uitzending van Spraakmakende Zaken over leven met dementie van de IKON op 14 juli

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.