Vooral GroenLinks en PvdA sturen aan op een concrete invulling van de toezegging van het kabinet om komende jaren 12.000 extra medewerkers in de zorg in te zetten. De politieke partijen zeggen zich zorgen te maken over de voortgang van de voornemens en zien daarom graag concretere plannen. Ze vroegen donderdag in de Kamer opheldering over de recente uitlating van minister Schippers dat het ‘heel moeilijk wordt’ om die belofte van het kabinet waar te maken.
Feestje
De minister had geen zin ‘mee te doen aan dit feestje’ en noemde het ‘een vervlakking van het politieke debat’ dat ze hier al zo snel na haar aantreden uitleg over moest geven. Ook al omdat er pas vanaf 2012 geld is voor extra zorgpersoneel en dit de verantwoordelijkheid is van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten.
Uitdaging
‘U kunt mij toch niet euvel duiden dat ik na 154 dagen als minister nog geen twaalfduizend extra verzorgenden aan de slag heb gekregen’, stelde Schippers. De bewindsvrouw gaf niet voor het eerst aan dat ze geen blik met mensen kan opentrekken. Maar ze wil, ook zonder aansporingen van onder meer GroenLinks en PvdA, alles op alles zet om deze belofte waar te maken. ‘Als ik zeg dat het lastig wordt, zie ik dat als een extra uitdaging.’
Overschrijding
De nieuwssite van Zorgvisie maakte bekend dat minister Edith Schippers te maken heeft met een overschrijding op haar begroting van 2,1 miljard euro. Vorige week wilde ze nog niet zeggen om hoeveel geld het gaat. Welingelichte bronnen melden, aldus Zorgvisie, dat de curatieve zorg 1,5 miljard euro en de AWBZ 600 miljoen euro te veel hebben uitgegeven. In totaal bedragen de overschrijdingen dus 2,1 miljard euro.
Belofte
Kamerlid Voortman (GroenLinks) wil dat de minister afrekenbare doelen stelt voor de komst van de extra verzorgenden. Zij vindt dat Schippers schimmig blijft over de toezegging voor extra handen in de zorg voor ouderen en gehandicapten. ‘Dit is een belangrijke belofte in het regeer- en gedoogakkoord, die extra verzorgenden moeten er echt komen. Ik wil het concreter maken en kunnen controleren. Als je er in 2012 mensen bij wil, moet je daar toch nu plannen voor gaan maken?’
Steun
Het verzoek om een plan van aanpak over extra zorgpersoneel met tussentijdse doelstellingen, werd donderdag gesteund door CDA, SP, D66 en ChristenUnie. Dinsdag stemt de Tweede Kamer er over.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP