Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schippers volgt voorbeeldprojecten in de zorg

Minister Schippers heeft 15 zorginitiatieven geselecteerd die zij de komende jaren actief gaat volgen en ondersteunen. De projecten hebben als doel de kwaliteit van de zorg te verbeteren, de kosten te verlagen en de zorg in de buurt beter te organiseren. De bevindingen van deze projecten zal de minister meenemen in haar beleidsplannen.
Schippers volgt voorbeeldprojecten in de zorg
Foto: ANP

Het gaat om bepaalde samenwerkingen (proeftuinen) binnen een regio die de zorg en ondersteuning in de buurt verbeteren. Hierbij is veel aandacht voor de verschuiving van de tweedelijnszorg naar de eerstelijnszorg en van de eerstelijnszorg naar zelfzorg. Ook wordt er gekeken naar initiatieven (pilots) die zich richten op technische vernieuwing of alternatieve vormen van bekostiging.

Besparingen
Een aantal proeftuinen wil afspraken maken over het delen van de gerealiseerde besparingen: ‘shared savings’. Behandelaren worden achteraf, gezamenlijk beloond op basis van de behaalde resultaten. Zo ontstaat er een prikkel om door goed samen te werken een goed gezondheidsresultaat te behalen.

Depressie
Schippers gaat de projecten intensief volgen en zal de voortgang rapporteren aan de de Tweede Kamer. Bij het meten van de uitkomsten valt bijvoorbeeld te denken aan de gezondheidswinst voor de individuele patiënt of de groep, een daling van de kosten of het voorkomen van depressie of overgewicht in een bepaalde regio. De eindevaluatie vindt plaats in 2017.

Regionale proeftuinen:

1. Slimmer met Zorg, Eindhoven
2. Blauwe zorg, Maastricht Heuvelland
3. Mijn zorg, Parkstad
4. Samen sterker in zorg, Alkmaar
5. Friesland Voorop, Friesland
6. Regioplan Goed leven, Zeeuws Vlaanderen
7. Proeftuin populatiemanagement, Arnhem
8. Populatiegerichte eerstelijnsvoorziening, Leiden
9. Vitaal Vechtdal, Hardenberg



Pilots:


1. Een proef met substitutie in 14 huisartsen praktijken (Parkstad).,
2. ‘Betalen voor zinnige zorg’ in AMC: onderzoek of door een andere manier van werken en bekostigen de kwaliteit van zorg kan toenemen en onnodige zorg kan worden voorkomen.
3. Het oprichten van een onafhankelijk Diagnose Informatie en Preventie Centrum (Woerden).
4. De inzet van een gezamenlijk budget van verzekeraar en gemeente op een aantal trajecten in de reeds succesvolle aanpak te Utrecht Overvecht.
5. De inzet van een specialist ouderengeneeskunde in de huisartsenpraktijk (Velp).
6. De inzet van een klinisch farmacoloog in de huisartsenpraktijk (o.a. in Utrecht).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.