Uit onderzoek blijkt dat bijna een derde van het zorgpersoneel te maken heeft met fysiek en/of verbaal geweld op de werkplek. Zij wil er een vast onderwerp van maken in haar reguliere gesprekken met werkgevers en vakbonden in de zorgsector.
Aangifte
Dat heeft een woordvoerder van Schippers vrijdag gemeld. In de ogen van de minister zouden werkgevers bijvoorbeeld vaker dan nu aangifte moeten doen als hun personeel wordt geconfronteerd met geweld.
Anomiem
De mogelijkheid bestaat om anoniem aangifte te doen tegen agressie. De minister vreest dat er nu te veel drempels bestaan voor slachtoffers en getuigen van agressie in de zorg om naar de politie te stappen. Uiteindelijk blijken geweldplegers volgens haar zegsman toch achter de identiteit van mensen te kunnen komen als slachtoffers bijvoorbeeld gehoord worden in de rechtszaal.
Bespreken
Schippers wil met collega-bewindspersonen van Veiligheid en Justitie en van Binnenlandse Zaken spreken over deze belemmeringen bij het doen van anoniem aangifte.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP
Prima actie.
Begrijp ik uit het bericht dat de actie zich uitstrekt over een breed scala van personen die de agressie veroorzaken?
Zorgpersoneel in verpleeghuizen/verzorgingshuizen hebben ook vaak te maken met fysiek geweld van bewoners.
Dienen werkgevers daar maatregelen voor te treffen om het personeel tegen die agressie te beschermen??