Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden

Scholen in de Rotterdamse regio gaan sneller ingrijpen als scholieren tussen de achttien en 23 jaar spijbelen. Tot nog toe meldden scholen alleen het verzuim van minderjarige leerlingen, die vallen onder de Leerplichtwet, aan de leerplichtambtenaar.
Scholen gaan oudere spijbelaars eerder melden

Met het plan van de Rotterdamse onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) en diens collega’s in de regio komen ook oudere spijbelaars tot 23 jaar bij leerplichtambtenaren in beeld. Dat idee lanceert De Jonge donderdag.

Schroom

De wethouders willen dat scholen het spijbelgedrag van de oudere scholieren aan de kaak stellen bij ouders, ook als de leerling dus al volwassen is. ‘We moeten afstappen van die schroom. Als ouders zeggen: ik kan hem niet meer in de hand houden, dan zeg ik: de groeten, je bent en blijft ouder.’ Als de volwassen spijbelaars in beeld zijn, willen de gemeenten hen aanspreken en zo uiteindelijk schooluitval voorkomen.

Manco

Grootste manco van dit plan is dat er nog geen sancties kunnen worden opgelegd. Dat kan wel bij jongeren tot achttien jaar, omdat voor hen de Leerplichtwet van kracht is. Oudere leerlingen kunnen niet worden verplicht lessen te volgen omdat die wet op hen geen betrekking heeft. De Jonge pleitte al eerder in Den Haag voor meer wettelijke bevoegdheden om het schoolverzuim onder die oudere groep aan te pakken.

Termijn

De Jonge en andere onderwijswethouders in de Rijnmond willen nu dat scholen ingrijpen als een leerling ouder dan achttien jaar maandelijks zestien uur aan lessen mist. Die termijn geldt nu alleen nog voor minderjarige leerlingen; oudere scholieren kwamen pas na een maand onafgebroken spijbelen in beeld.

Te laat
‘Als je pas na een maand ingrijpt, ben je een maand te laat’, zo stelt De Jonge. De maatregel moet het voor scholen ook gemakkelijker maken om een overzicht te behouden van het verzuim. ‘In veel klassen zitten minderjarige en volwassen leerlingen door elkaar heen. Ik snap wel dat de docenten daardoor niet precies in beeld hebben voor wie welke maatregel geldt.’

Stadswachten

De aanpak van spijbelaars heeft prioriteit voor het stadsbestuur in Rotterdam. Uit onderzoek blijkt dat notoire spijbelaars vaak zonder diploma de school verlaten. Een van de maatregelen is de inzet van stadswachten. De jongste cijfers laten zien dat die sinds eind vorig jaar 21 scholieren thuis hebben opgehaald, omdat die het eerste lesuur spijbelden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter>>

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Het lijkt me dat er ook naar de studieresultaten moet worden gekeken. Als een leerling ondanks schoolverzuim door zelfstudie goede resultaten weet te halen, dan voegt de schoolplicht niets toe en zal de motivatie om naar school te gaan ook laag zijn. Zolang ik hoor, dat leraren hele stukken uit boeken opdreunen tijdens lessen, kan ik me voorstellen dat leerlingen liever iets anders gaan doen. Leerplicht prima, maar schoolplicht niet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.