Het onderzoek werd vrijdag door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) naar buiten gebracht. Uit de peiling werd duidelijk dat leerlingen vinden dat ze goed worden begeleid en dat ze een dergelijke stage zinvol vinden.
Waardevolle ervaring
Demissionair staatssecretaris Marja Van Bijsterveldt (Onderwijs) is blij met de resultaten. ‘Geweldig te zien dat zoveel scholieren de maatschappelijke stage een waardevolle en mooie ervaring vinden en met een ruim voldoende waarderen’, zegt ze. ‘Dit prachtige principe van leren en actief kennismaken met allerlei onderdelen van de samenleving en daarom iets bijdragen, is puur goud.’
Vrijwilligerswerk
Het onderzoek laat zien dat een deel van de ondervraagde leerlingen na de stage door wil gaan met vrijwilligerswerk. ‘Juist door deze stage leren leerlingen iets te doen voor de samenleving en krijgen ze ervaring in het vrijwilligerswerk. Zo wordt de maatschappelijke stagiaire de vrijwilliger van de toekomst’, voorspelt Van Bijsterveldt.
Idee
Uit het onderzoek komt naar voren dat de scholieren uit meer sectoren willen kiezen om stage te lopen. De CDA-politica hoopt dat scholieren zelf daar veel energie in steken. ‘Het is belangrijk dat het initiatief voor het vinden van een stageplek bij de scholieren zelf blijft liggen. Je moet doen wat je leuk vindt’, zegt ze. Uit het onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de jongeren zelf op het idee komt voor hun stage.
Verplichte stof
Leerlingen die vanaf het schooljaar 2011/2012 instromen in het voortgezet onderwijs moeten tijdens hun schoolperiode een maatschappelijke stage lopen. De stage maakt dan echt deel uit van de verplichte stof. Inmiddels lopen op 99 procent van de scholen leerlingen al een maatschappelijke stage.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: Ron Eskens