Voorkomen dat burgers met betalingsachterstanden verder in de knel raken. Daar wordt de komende jaren door het kabinet structureel 75 miljoen euro in geïnvesteerd. Wat zijn de plannen? Zorg+Welzijn praat je bij over de belangrijkste ontwikkelingen.
‘Problematische schulden zijn nog steeds een veelvoorkomend en hardnekkig probleem.’ Die conclusie staat in het grote beleidsonderzoek “Naar een beter werkende schuldenketen” dat eerder dit jaar werd gepubliceerd. Om meteen met de deur in huis te vallen: anno 2024 zijn er 730.000 huishoudens met problematische schulden. Dat komt neer op 8,8 procent van alle huishoudens in ons land. Deze mensen voelen zich vaak machteloos, raken geïsoleerd en voor velen is het lastig om
Wat opnieuw niet in de plannen staat, en wat mensen enorm veel meer onderhandelingsruimte kan geven, is het afschaffen van de status van ´preferente schulden´, behalve de directe schadevergoedingen als gevolg van het plegen van strafbare feiten. Het feit dat de overheid altijd voorop staat, zorgt ervoor dat de andere schuldeisers er baat bij hebben om mensen met schulden onder druk te zetten zodat ze toch gaan betalen. Als voormalig schuldhulpverlener weet ik dat je sterker in je schoenen staat als je de ruimte krijgt om particuliere schuldeisers eerst te onderhandelen. Dan is ook de kans groter dat collectieve plannen succes hebben. Als de overheid weet dat ze altijd de kaart van ´preferente schulden´ kan trekken, zullen particuliere schuldeisers niet veel animo hebben om met een akkoord in te stemmen.
Vroegsignalering is eigenlijk heel eenvoudig als de banken de verplichting krijgen om een melding te doen naar het BKR bij meer dan 31 dagen (een maand en een dag) rood staan en de rekening tijdelijk de blokkeren, totdat de klant met een betalingsplan komt. Maar banken bieden de klant dan liever een krediet aan, zodat er weer rente wordt gevangen.