‘Ook als iemand forse schulden heeft, moet hij altijd genoeg geld overhouden om van te leven’, zegt staatssecretaris Jetta klijnsma van Sociale Zaken. Naar schatting houden tienduizenden huishoudens met schulden nu te weinig geld over om rond te komen, omdat de beslagvrije voet te laag wordt vastgesteld.
Toeslagen
De beslagvrije voet is het deel van het inkomen dat niet mag worden ingehouden door de deurwaarder om schuldeisers af te betalen. De hoogte van dit bedrag is op dit moment afhankelijk van de hoogte van de huur- en zorgkosten, de samenstelling van het huishouden en het recht op toeslagen. Die berekening gaat nog vaak fout, omdat die te ingewikkeld is. Bovendien lukt het de schuldeisers vaak niet om de juiste informatie te krijgen. Het komt steeds vaker voordat schuldeisers wel aan de beslagvrije voet komen, omdat ze van elkaar niet weten hoeveel geld ze tegelijkertijd bij een cliënt claimen.
Veel mensen op het bestaansminimum krijgen deze maand te maken met de verrekening van toeslagen voor bijvoorbeeld huur en zorg. Dat kan ertoe leiden dat vooral mensen op het bestaansminimum in januari 2016 in grote problemen komen.
Eenvoudiger
Klijnsma heeft een voorstel naar de Tweede kamer gestuurd om het systeem om de beslagvrije voet te berekenen eenvoudiger te maken. Voor mensen die geen recht hebben op toeslagen, wordt de beslagvrije voet eenzelfde vast bedrag. Wie wel recht heeft op toeslagen, wordt de berekening makkelijker. Mensen met recht op toeslagen houden niet meer over dan mensen die daar geen recht op hebben.
De definitieve bedragen en percentages die bij de nieuwe berekeningen horen, worden in het nieuwe jaar bekend.