‘Wij hebben met schuldeisers convenanten opgesteld om vorderingen aan cliënten die in de schuldhulpverlening zitten te reguleren. Wij zitten niet persé te wachten op een zogenoemd moratorium (verbod op schuldvorderingen, red) in de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, zoals de Tweede Kamer wil. Wij zijn alleen voor een moratorium in specifieke situaties, want we hebben genoeg klanten bij wie de druk van schuldeisers nodig is om in beweging te komen. Je moet de schuldvordering individueel bekijken.’ Aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. De NVVK komt ook op voor de belangen van mensen met schulden en schuldeisers.
Wachttijd
Begin februari heeft staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken een wetsvoorstel Wet gemeentelijke schuldhulpverlening naar de Tweede Kamer gestuurd. Klijnsma wil deze kaderwet uitbreiden, onder meer om de wachttijden te beperken voor klanten om in de schuldhulpverlening te komen. Verder wil ze ook dat gemeenten integrale hulp moeten organiseren bij schulden. De Tweede Kamer moet vóór 10 maart schriftelijk reageren op het voorstel en heeft nog eigen wensen, zoals een moratorium.
Sanctie
De NVVK, de belangenvereniging van gemeentelijke kredietbanken, publieke instellingen en bedrijven die mensen met schulden helpen, ziet heeft nog wel wat kritiek op het wetsvoorstel. Volgens voorzitter Ger Jaarsma, ook directeur van de Kredietbank Nederland, zijn er geen sanctiemogelijkheden om een integrale aanpak van de schuldhulpverlening bij gemeenten af te dwingen. ‘Het is goed als verschillende hulpinstanties samen optrekken om de problemen van een klant aan te pakken. Maar dat moet je lokaal, per gemeente regelen, aangepast aan de lokale situatie. Niet in een wet.’
Verplicht
Wat hem betreft kan de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening een “kaderwet” blijven, waarin staat opgeschreven dat alle gemeenten verplicht zijn een beleid voor schuldhulpverlening te hebben. ‘Een goede samenwerking opbouwen tussen hulpverleningsinstanties om mensen met meerdere problemen uit de schulden te helpen, duurt jaren,’ weet hij uit zijn eigen praktijk als directeur van de kredietbank.
Investering
Jaarsma: ‘Samenwerking is afhankelijk van medewerkers. Dat betekent dat je ook moet durven mensen van hun positie af te halen als samenwerking niet op gang komt. Dat was enkele jaren geleden onbespreekbaar bij instanties. Het is een jarenlange investering in mensen en organisaties om samenwerking op gang te brengen. Je moet soms over cultuurproblemen heen stappen. En instanties en medewerkers moeten ook de ruimte krijgen, in tijd en geld, om elkaar op te zoeken.’
Meer nieuws in uw inbox? hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: foto: ANP Lex van Lieshout
En wat te denken aan al die (kleine) bedrijven die net het hoofd boven water kunnen houden.
Ze helpen degene die schulden heeft gemaakt; hoe zit het dan met die bedrijven? Moeten zij dat allemaal accepteren?
Samenwerking tussen organisaties bewerkstelligen lukt ook alleen maar als organisaties daartoe bereid zijn en inzien dat er wat te winnen valt in dit veld. Alles ten behoeve van mensen in de knel en niet ten behoeve van eigen cultuur en heilige huisjes. In Eindhoven ben ik als onafhankelijk Armoedegezant aangesteld om deze samenwerking weer te herstellen of te organiseren. Er valt daar veel winst te behalen. En er is haast geboden, gelet op de economische crisis. Veel mensen raken ook ongewild in schuldenproblemen. Hulp vragen is niet altijd gemakkelijk en zeker als je dan ook nog van het ene loket naar het andere gestuurd wordt zonder dat er een oplossing in het verschiet ligt. Om erger te voorkomen is het zaak om deze mensen niet aan hun lot over te laten maar in een sluitende aanpak te helpen. Zonder samenwerking kan dat niet.
Tja, ik denk dat elk verhaal zijn keerzijde heeft. Natuurlijk is er een categorie mensen die de boel flest, maar er zijn er ook (en helaas wordt deze groep in het huidige maatschappelijke klimaat steeds groter) die domweg echt niet kunnen en steeds verder in de problemen raken….
Haha , de saniet ligt in een deuk, eerst niet betalen te veel willen met te weinig middelen en daar ook nog rijkelijk voor beloont worden,met werken kun je ze niet verdienen als deze wet er door zou komen is dat maar weer bewezen .Schulden maken kunnen ze , nu nog leren terug betalen!!!!Ik ken er wel uit mijn omgeving die een dwangsom moeten betalen , al zijn spullen op andere adressen onder brengt en dan zegt ;ik heb niets ,…doe daar dan ook gelijk iets aan , dat er heel snel een inventaris gemaakt wordt zodat er niets mag verdwijnen!