Volgens onderzoekster Alice de Boer is het niet mogelijk dat meer familieleden en bekenden van zorgbehoevenden nog meer zorgtaken op zich nemen. In het Nederlands Dagblad zegt de onderzoekster van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) dat het Rijk niet verder kan bezuinigen op de zorguitgaven door een groter beroep te doen op mantelzorg.
Uit de doeken
In de bezuinigingsideeën van ambtelijke werkgroepen, die het kabinet vorige week naar de Tweede Kamer stuurde, staan voorstellen in die richting. In de SCP-publicatie: ‘Mantelzorg uit de doeken’ die vrijdag 9 april 2010 is verschenen, maken onderzoekers duidelijk dat de grens voor mantelzorgers is bereikt. Het rapport kwam tot stand op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Cijfers
Tussen 2001 en 2008 bleef het aantal mantelzorgers nagenoeg gelijk (3,5 miljoen). Maar het aantal mantelzorgers die intensief en langdurige hulp verleenden nam met 47 procent toe, van 750.000 naar 1,1 miljoen Nederlanders. Tegelijkertijd nam het aantal mensen dat zich door hun hulpverplichtingen ernstig belast voelt, ook met ongeveer de helft toe tot 450.000. ‘Deze cijfers laten zien dat er grenzen zijn aan de mantelzorg. Nu die grens is bereikt, moet je die niet verder op willen rekken,’ aldus De Boer in het Nederlands Dagblad.
Langer thuis
De stijging van het aantal intensieve mantelzorgers hangt volgens het SCP samen met de toenemende nadruk in het overheidsbeleid op de eigen verantwoordelijkheid van burgers. Daarnaast blijven zorgbehoevenden dankzij de thuiszorg langer thuis wonen, waarbij ook van de huisgenoten wordt verwacht dat ze hun steentje bijdragen.
Overbelast
Volgens De Boer moet de overheid zich nu eerst richten op het uitbreiden van de ondersteuning voor bestaande mantelzorgers, zodat zij zich niet meer overbelast voelen. ‘Met gerichte maatregelen kan de overheid hen helpen de hulp die ze bieden vol te houden. Anders vallen ze uit, mogelijk met gezondheidsklachten, waardoor er in plaats van dat er zorg wordt geboden, twee mensen zorg nodig hebben.’
Initiatieven
Volgens De Boer heeft de overheid al verschillende kansrijke initiatieven ter ondersteuning van mantelzorgers ontwikkeld. Zo kunnen mantelzorgers bijvoorbeeld gebruik maken van respijtzorg, waarbij bijvoorbeeld de thuiszorg regelmatig hun zorgtaken een dagje overneemt en zij tijd voor zichzelf hebben. Werkgevers kunnen volgens De Boer ook een bijdrage leveren, door personeel dat mantelzorg biedt flexibele werktijden toe te staan.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: SCP/ foto: SCP
Het artikel over de grens van mantelzorgers is helemaal terecht. Toch wordt er nog te veel gekeken naar wat de overheid kan doen voor mantelzorgers. En te weinig wat mantelzorgers echt nodig hebben. Zorgverlof en flexibel werken zijn goede instrumenten voro werkende mantelzorgers. Toch kan het nog beter. De (werkende) mantelzorger heeft behoefte aan goede ondersteuning bij het organiseren van de zorg. Alleen bij het volledig benutten van de alle mogelijkheden die de overheid biedt, wordt de mantelzorger daadwerkelijk ontlast. Steeds meeer werkgevers schakelen een mantelzorgmakelaar in zodra er zorgverlof wordt aangevraagd. Deze voorziet de mantelzorgende medewerker van informatie en regelt alle benodigde zorg, (hulp)middelen en aanpassingen. De medewerker kan snel weer aan het werk en raakt niet overbelast. De werkgever krijgt een loyale medewerker en houdt verzuim beperkt. Zo snijdt het mes aan 2 kanten en maken we als gemeenschap optimaal gebruik van mantelzorgers.
Met vriendelijke groet,
Hellen Slager
Secretaris BMZM,
Beroepsvereniging van Mantelzorgmakelaars.