Volgens initiatiefneemster SP-Tweede Kamerlid Renkse Leijten gaat die marktwerking in de zorg ten koste van de kwaliteit. Ze kreeg dinsdag steun van de senatoren van PvdA, GroenLinks, SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50PLUS. De verplichte aanbesteding geldt sinds januari 2007.
Onzekerheid
Vakbond Abvakabo FNV is tevreden met de opstelling van de Senaat. ‘De thuiszorg moet menselijker. Deze wet kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren’, vindt waarnemend voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. Volgens onderzoek van de bond besteedt zo’n twee derde van de gemeenten de huishoudelijke zorg aan. De aanbesteding leidt ertoe dat mensen bij de hulp in huis steeds een ander gezicht te zien krijgen. Die onzekerheid behoort wat Abvakabo betreft zo snel mogelijk tot het verleden.
Basistarieven
Het verzet van de SP tegen de verplichte aanbesteding maakte deel uit van een groter pakket voorstellen waarmee destijds SP-Kamerlid Agnes Kant de boer op ging. Vorige maand stemde de Eerste Kamer al in met het SP-voorstel dat er basistarieven moeten komen voor de thuiszorg. De Eerste Kamer verwierp toen echter het plan om geld voor de zorg apart te zetten zodat gemeenten het niet zouden kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld onderhoud aan stoepen en lantaarnpalen. Met de drie initiatieven wilde de SP de marktwerking in de zorg terugdringen. Huidig Kamerlid Leijten nam het stokje over van Kant toen die uit de Kamer vertrok.
Bron: ANP/ANP-Photo
Namens de actiegroep Terug naar de bossen Ik wil onze felicitatie over brengen aan zowel Agnes Kant als Renske Leijten. Van dichtbij hebben we vanaf de publieke tribune gezien hoe er met groot respect voor zowel de medewerkers als de klanten werd gesproken. Kwaliteit, voor bezuiniging en zo hoort de zorg er uit te zien.
woordvoerder terugnaardebossen.nl
jan troost
Mijn gelukwensen dat dit aspect van de erfenis van Agnes Kant het gehaald heeft en Renske”s harde werken om het aangenomen te krijgen.
Dit is een eerste stap, nu nog een minimumtarief en het oormerken van de gelden, zodat deze niet zoals in Amsterdam in de Noord Zuidlijn verdwijnen. In deze gevallen moet de “heilige”autonomie van de gemeentes maar een stap terug doen.
Ik roep ook iedereen op actief te worden in ” Wij zijn de thuiszorg” en in fnv lokaal om zo de druk op de gemeentes te houden.
Atte Houtsma; voorzitter sector Zorg van de Abvakabo.