De contracten voor thuishulp met zeven Achterhoekse gemeenten lopen op 31 december af. Thuishulp in de huidige vorm is dan niet meer mogelijk, concludeert Sensire. De organisatie wil met het ontslag financiële problemen voorkomen. Met gemeenten wordt overleg gevoerd maar het is nog onzeker in welke vorm huishoudelijke hulp blijft bestaan.
Afwachten
Sensire is volgens woordvoerster Marian Beldsnijder van Abvakabo FNV tot deze stap gedwongen omdat gemeenten niets beslissen tot er duidelijkheid is over de rijksbezuinigingen. ‘Ze wachten af. Dat gebeurt ook elders in het land’, aldus Beldsnijder, die schat dat het in de Achterhoek om zo’n 3000 mensen gaat die de huishoudhulp kwijtraken.
Vertrouwd
De betrokken gemeenten zeggen in een korte gezamenlijke verklaring ervan uit te gaan ‘dat Sensire er alles aan zal doen om er voor te zorgen dat klanten hun vertrouwde hulp houden’.
Sociaal plan
Voor de medewerkers die op straat komen, is een sociaal plan en een wachtgeldregeling. De problemen met de thuishulp hebben volgens Sensire geen gevolgen voor de andere diensten van de organisatie.
Vakbond
AbvaKabo FNV probeert gemeenteraden te overtuigen financiering te vinden om de huishoudelijke hulp overeind te houden. Op 8 juni is in Amsterdam een landelijke manifestatie tegen de zorgplannen van het kabinet. De Tweede kamer debatteert daar 10 juni over.
Sensire ontslaat 800 thuishulpen
De Achterhoekse thuiszorgorganisatie Sensire heeft collectief ontslag aangevraagd voor 800 thuishulpen. De beslissing is een gevolg van de bezuinigingen op de thuiszorg. Dat heeft Sensire bekend gemaakt.