‘U spreekt met een blij man’, zegt Van Veelen wanneer hij gevraagd wordt naar de subsidie. ‘Dit betekent heel veel voor met name onze opvang voor tienermoeders in Gouda. De subsidie voor deze opvang was maar tot 2014 gegarandeerd, dus we zijn heel blij met deze gelden.’ Siriz richt zich op preventie van onbedoelde zwangerschappen en biedt ambulante hulp en opvang aan tienermoeders. ‘Wij dweilen, maar wij proberen tegelijkertijd ook de kraan dicht te zetten’, aldus de directeur.
Christelijk
Maar de vreugde over het extra budget wordt al snel overschaduwd door de berichtgeving over Siriz in verschillende media. Siriz zou een christelijke organisatie zijn en dus tegen abortus. En de verdeling van het geld zou oneerlijk zijn ten opzichte van Fiom, een organisatie die ook laagdrempelige begeleiding en hulp biedt aan jonge moeders die onbedoeld zwanger zijn. Kamerleden Renske Leijten (SP) en Linda Voortman (GroenLinks) vinden ‘gelijke monniken, gelijke kappen’ en dienden een verzoek in bij staatssecretaris Van Rijn om ook Fiom extra geld te geven. Dat voorstel wordt door de staatssecretaris bekeken.
Abortus
‘Dat wij een christelijke organisatie zijn, is onjuist’, zegt Van Veelen stellig. ‘Evenmin zijn wij een anti-abortus organisatie. Iedereen kan bij ons terecht, ongeacht de keuze die je uiteindelijk maakt. Ja, wij hebben een op waarden gedreven visie. Wij vinden dat ieder kind het recht heeft om geboren te worden. Tegelijkertijd gaan wij uit van de keuzevrijheid van de vrouw.’ Abortus is voor de organisatie geen vanzelfsprekende keuze, benadrukt de directeur. ‘Maar wij zullen de moeder nooit onder druk zetten. Dat is voor ons onacceptabel.’
Keuze
Fiom heeft laten weten ‘blij verrast’ te zijn met het extra geld voor hulp en ondersteuning aan tienermoeders. Maar tegelijkertijd ook verbaasd dat de gelden niet naar Fiom gaan. Fiom richt zich op het voorkomen van problemen voor tienermoeders en ondersteunt professionals in het begeleiden van deze jonge vrouwen. Deze activiteiten komen in het gedrang zonder extra subsidie, aldus de organisatie. Fiom vermeld expliciet dat de organisatie uitgaat van het recht op keuzevrijheid. Zij helpen jongeren ook wanneer zij het kind willen afstaan ter adoptie of de zwangerschap laten afbreken.
Hulpverlening
Siriz helpt en ondersteunt ook wanneer de jonge moeder uiteindelijk besluit de zwangerschap af te laten breken, benadrukt Van Veelen. Bij het verwerken van een abortus zijn cliënten bij ons ook aan het goede adres. ‘Wij willen met onze visie helder zijn in onze hulpverlening, net zoals andere hulpverleners dat ook doen. Niemand is neutraal. Het is jammer dat twee organisaties zo tegen elkaar uitgespeeld worden. Wij gunnen Fiom net zo goed extra subsidie en we zijn blij dat de staatssecretaris daar nu naar gaat kijken.’