Skaeve Huse, oftewel ‘rare huizen’, zijn woonvoorzieningen voor mensen die ernstige woonoverlast veroorzaken. Deze lastige bewoners, vaak mannen met verslavings- en psychische problemen, hebben het wel ‘gehad’ met de hulpverlening. Naar Deens model wordt hen een woongelegeheid aangeboden in verbouwde containers ver van de woonwijken af. In alle rust kunnen zij daar onder begeleiding wonen zonder mensen tot last te zijn. Uit onderzoek blijkt dat, hoewel de prognose voor deze mensen niet gunstig is, bijna de helft duidelijk opknapt.
Tijdelijk
In Nederland werken inmiddels vijf steden met het project. Kampen en Maastricht zijn de koplopers, zij zijn in de jaren negentig met het experiment begonnen. De Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV )importeerde het Deense concept en evalueerde de vijf projecten. Hoewel de projecten succesvol blijken, wat overigens ook de uitkomst in Denemarken was, duurt het gemiddeld drie jaar voordat de Skaeve Huse gerealiseerd zijn. Bovendien zijn de locaties slechts tijdelijk beschikbaar. Denemarken telde in 2006 al vijftig projecten met 360 permanente Skaeve Huse en er komen nog jaarlijks nieuwe bij.
Achtertuin
‘De besluitvorming over of en waar de woonvoorzieningen moeten komen, neemt veel tijd in beslag. Het not-in-my-back-yard-effect (NIMBY) speelt bij omwonenden. Ook gemeenten hebben vaak bezwaar om grond af te staan’, zegt Jeroen Singelenberg van de SEV. Het NIMBY-effect is volgens Singelenberg onterecht. ‘Deze woonvoorzieningen staan juist ver van de woonwijken af, aan de zogenaamde “rommelranden” van de stad, op grond die niet gebruikt wordt. Bijvoorbeeld aan de rand van een bedrijventerrein. Helemaal niet in de achtertuin dus.’
Discussie
In Denemarken is het aanwijzen van de locaties beter geregeld, vindt Singelenberg. ‘Daar worden de locaties geselecteerd, vervolgens goed gecommuniceerd naar de omwonenden. Maar het besluit staat niet ter discussie. De Skaeve Huse komen er.’ De SEV adviseert de gemeenten dan ook voor permanente locaties te zorgen. Dat komt neer op één locatie met vier tot zes woningen voor een middelgrote stad als Leeuwarden en Maastricht en één locatie per stadsdeel in grote steden.
Alarmnummer
Natuurlijk moeten er dan wel zorgvuldigheidseisen opgesteld worden, zegt Singelenberg. Zo moeten bijvoorbeeld de Skaeve Huse minimaal 75 tot 100 meter van de woonwijk af staan en moet er een alarmnummer voor de omwonenden komen. ‘Achteraf bleken bij alle projecten de bezwaren van omwonenden onterecht te zijn’, vertelt Singelenberg. ‘Het is daarom belangrijk om hen goed te informeren en volksmenners tegen te gaan.’
Lees ook: Niemand meer tot last. Een skaev hus voor Anton
Meer nieuws in uw inbox? hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: Foto: Ram van Meel
zijn we hiermee niet bezig om woon(wagen)kampen te creéren.Normaal zouden deze mensen dus in daklozen opvang terecht komen.
we zetten ze nu lekker bij elkaar, straks nog prikkeldraad en een camera erboven.
zijn we terug in het verleden.hebben we niets geleerd .