Auteur en journalist Fijen interviewde voor ‘Het familiedrama van Zoetermeer’ nabestaanden van de vermoorde vrouw Claudia. Onder hen zijn haar ouders en zus, haar beste vriendin en politiemensen die bij de zaak betrokken waren. Uit de gesprekken is volgens Fijen gebleken dat de problemen bij hen na vijf jaar nog aanzienlijk zijn. Claudia’s beste vriendin zit bijvoorbeeld nog steeds in de ziektewet.
Moeite
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Slachtofferhulp en andere instanties zouden meer moeite moeten doen om mensen die zoiets hebben meegemaakt, voor langere tijd te steunen. ‘Burgemeesters zouden eens per jaar een terugkomdag kunnen organiseren’, aldus Fijen.
Verhuisd
De schrijver heeft een stem willen geven aan alle mensen die zijn getroffen door de misdaden van Richard H. Hij doelt dan niet alleen op de familieleden, maar ook op bijvoorbeeld de buren. Die zijn verhuisd omdat ze er niet tegen konden naast het huis te blijven wonen waar de man zijn vrouw en kinderen op gruwelijke en koelbloedige wijze ombracht. De opbrengst van het boek gaat naar een goed doel dat Claudia’s ouders hebben uitgekozen.
Eilandje
‘Als je al ziet hoeveel mensen door dit ene geval getroffen zijn, dan moeten er in Nederland honderden mensen met dergelijke problemen rondlopen’, aldus Fijen. ‘Die mensen zitten op een eilandje te tobben.’
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Bron: ANP/Foto: ANP/Ed Oudenaarden
Heel veel slachtoffers van geweld of van zedenmisdrijven weten niet dat ze bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven een uitkering kunnen aanvragen (zie http://www.schadefonds.nl). Veel slachtoffers worden daardoor financieel geholpen, maar zo’n uitkering ervaren ze nog veel meer als een formele erkenning van hun slachtofferschap.
Het Schadefonds is een uitvoeringsorgaan van het Ministerie van Justitie.