Dat meldde de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), die de gevolgen van bevolkingskrimp onderzoekt, dinsdag. Door vergrijzing en gebrek aan werkgelegenheid blijven in krimpgebieden vaak kwetsbare huurders achter. Veel woningen worden vanwege het overschot gesloopt.
Impact
De krimpgebieden in Nederland zijn Oost- en Noord-Groningen en delen van Limburg (Heerlen/Kerkrade) en Zeeland (Zeeuws-Vlaanderen). Het onderzoek van SEV richtte zich op de situatie in Oost-Groningen. Wooncorporatie Acantus sloopte daar de afgelopen jaren zo’n 2000 woningen. Bewoners moesten hun huis, waar ze soms hun leven lang woonden, verlaten. ‘Zo’n gedwongen verhuizing heeft veel impact’, aldus de SEV.
Ontworteld
Hoewel de huurders een kwalitatief betere woning terugkregen, voelen mensen zich ontworteld. ‘De fysieke omgeving voor huurders blijkt nauwelijks van invloed op de beoordeling van de nieuwe woonplek’, concludeert SEV. ‘De sociale omgeving blijkt des te belangrijker. Sommige huurders moesten de buurt of het dorp waar ze hun leven lang woonden verlaten. Zij zijn hun sociale netwerk deels kwijtgeraakt en hebben minder contacten in de nieuwe buurt.’
Begrip
De SEV adviseert wooncorporaties en huurdersorganisaties om begrip te tonen voor de situatie van huurders en duidelijk te communiceren over wat er precies gaat gebeuren en wat er mogelijk is. Ook vindt de stuurgroep dat de huurders persoonlijk begeleid moeten worden door praktische hulp bieden en ook na de verhuizing te kijken of huurders weer kunnen aarden.
Lees ook:
Bron: ANP/ANP-Photo