De Praktijkondersteuner Jeugd bij de huisarts (poh Jeugd) is een spil in de samenwerking tussen huisarts en wijkteams door zijn ervaring, inzicht in jeugdproblematiek en samenwerking in de wijk. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen, NVO.
Poh Jeugd
Uit het onderzoek door de Universiteit Groningen blijkt dat kinderen op tijd de juiste hulp krijgen, niet onnodig worden doorverwezen of juist snel specialistische hulp krijgen als dat nodig is via de poh Jeugd. Verschillende regio’s in het land doen ervaring op met een poh-Jeugd. De poh-Jeugdfunctie wordt uitgevoerd door zowel hbo- als wo-geschoolde hulpverleners, met veel ervaring in de Jeugd-GGZ of Kinder- en Jeugdpsychiatrie. Over het algemeen zijn huisartsen en poh-jeugd positief over hun onderlinge samenwerking.
Specifieke opleiding
De meerwaarde van de poh Jeugd zit vooral in de aandacht voor opvoedingsrelaties en de specifieke kennis van de poh over de mogelijkheden voor jeugdzorg in de regio. De opstellers van het rapport pleiten ervoor de kwaliteit van de functie te borgen door een specifieke opleiding tot poh Jeugd in te stellen.
Het rapport kun je downloaden op de website van de NVO>>