Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Snellere inzet jeugdzorg Rotterdam

Door een nieuwe werkwijze komt de jeugdbescherming in Rotterdam nu eerder op gang als een kind in nood verkeert. Voor de staatssecretarissen Martin van Rijn (Volksgezondheid en Welzijn) en Fred Teeven (Justitie) reden om maandag een experiment in Rotterdam-Zuid te bezoeken, waar alle instellingen samenkomen die met jeugdzorg te maken hebben.
Snellere inzet jeugdzorg Rotterdam
Foto: ANP-Photo/Olaf Kraak

Nu gemeenten in 2015 verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg is Rotterdam een proef op Zuid gestart, samen met de Stadsregio Rotterdam. Met de nieuwe inrichting van de jeugdzorginstellingen wil de Maasstad signalen over de veiligheid en ontwikkeling van kinderen veel sneller aanpakken, in de eigen woonomgeving en met het hele gezin.

Gezin

Tot nu toe was de aandacht vooral gericht op het getroffen kind en veel minder op het gezin. Nu worden jeugdzorg en zorg aan volwassenen gecombineerd, wat het jeugdzorgplein gaat heten. ‘Naast ondersteuning bij de opvoeding hebben ouders in veel gevallen ook zelf hulp nodig. We starten nu met een aanpak waarbij de hulpverlening aan kinderen en ouders beter op elkaar wordt afgestemd’, zegt de Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge van Jeugd en Gezin.

Dwang
Nieuw in de aanpak is de drang- en dwang. Dat betekent dat de gemeente samen met jeugdinstellingen hulp kan opdringen aan gezinnen nog voor de Raad voor de Kinderbescherming een onderzoek start of de rechter families dwingt hulp te accepteren.

Resultaat

Gedwongen hulpverlening betekent nu vaak lange procedures, waardoor de geboden jeugdzorg laat op gang komt en het resultaat soms uitblijft. ‘Op het jeugdbeschermingsplein wordt een melding binnen 2 dagen behandeld. Sinds januari wordt na behandeling van de melding binnen 5 dagen samen met het gezin bepaald welke hulp wordt ingezet.’ Nu duurt dat vaak nog weken voordat een kind de noodzakelijke hulp krijgt.

1 REACTIE

  1. ‘Gedwongen hulpverlening betekent nu vaak lange procedures, waardoor de geboden jeugdzorg laat op gang komt en het resultaat soms uitblijft’
    Zeg dat wel!
    Een overdracht van buiten de jeugdzorg regio Rotterdam duurt nu al langer dan 9 maanden!
    Alleen papier is geduldiger.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.