Als sociaal werker ben je waarschijnlijk regelmatig op zoek naar nieuwe manieren om je kennis te vergroten, je inzicht te verdiepen en je professionele vaardigheden te verbeteren. We begrijpen dat het aanbod aan podcasts overweldigend kan zijn, maar maak je geen zorgen, wij hebben speciaal voor jou een lijst samengesteld met boeiende Nederlandse podcasts die jou als sociaal werker – als iemand die veel met mensen werkt in kwetsbare omstandigheden – zullen inspireren.
Luister naar de verhalen van mensen die hun leven hebben veranderd, ontdek diepgaande discussies over cruciale maatschappelijke vraagstukken en krijg nieuwe inzichten om jezelf te verrijken als professional. Of je nu onderweg bent naar huis, een welverdiende pauze neemt of gewoon wat vrije tijd hebt, het kan allemaal gecombineerd worden met een podcast in je oren.
1. De Gestolen Kinderen: over schimmige adopties
Recent bracht dagblad Trouw De Gestolen Kinderen uit. Een podcast waarin Trouw-journalist Petra Vissers je meeneemt in de wereld achter het schimmige adoptieverhaal van Mirjam. Zij werd in 1972 geadopteerd uit Chili en zoekt al tientallen jaren naar de waarheid over haar afkomst.
Petra komt terecht in de wereld van buitenlandse adopties, waarin niets is wat het lijkt, iedereen zijn handen wast in onschuld, en zelfs een non niet te vertrouwen blijkt. Het is een verhaal over goede bedoelingen, en foute uitkomsten.
Het is (zoals bij elk goed verhaal) even inkomen, maar na twintig minuten luisteren laat de sterke verhaallijn van de podcast je niet meer los en wil ook jij weten wat hier nu precies gebeurd is.
2. Van Onwaarheden naar Leefbare werkelijkheden: over wijsheid in complexe scheidingen
Scheidingen waarbij ouders jaren later nog steeds grote conflicten hebben, zijn ontredderd en ontwrichtend. Niet alleen voor de betrokken gezinnen en hun omgeving, maar ook voor hulpverleners, juristen, organisaties en de politiek. We breken ons het hoofd over wat goede oplossingen zijn. In de tussentijd verharden de ruzies tussen ouders en maken velen zich ernstig zorgen om de kinderen.
In de podcast ‘Van waarheidsgevechten naar leefbare werkelijkheden’ gaan experts van Sterk Huis en de Interactie-Academie op zoek naar nieuwe welzijnsbevorderende paden en bovenal wijsheid in dit veld vol met machteloosheid en ontreddering. Een serie met inspirerende gesprekken die hulpverleners, juristen, beleidsmakers en andere professionals handvatten en perspectief kunnen bieden om constructief en gepast hoopvol te blijven in een vaak destructief veld.
3. InTalk: over ingrijpende levenservaringen
Soms lijkt een verhaal ook een beetje jouw verhaal… Dan geeft dat verhaal je misschien erkenning, herkenning, troost of tips. Op InTalk vertellen mensen over uitdagingen, tegenslag of verlies in hun leven. Hoe gingen zij hiermee om?
4. Verstrikt: een intieme podcast over suïcidale gedachten
Jaarlijks overwegen naar schatting zeker 400.000 Nederlanders om een einde aan hun leven te maken. Toch rust op het hebben van doodsgedachten een groot taboe, we praten er liever niet over. Dat gebeurt juist wél in Verstrikt, een persoonlijke podcast van Maarten Dallinga (Anoniem Intiem) voor Omroep Gelderland.
5. Ik sla mijn vrouw: een gesprek met daders en slachtoffers over huiselijk geweld
Huiselijk geweld is een groot probleem, dat vaak verborgen blijft. Slachtoffers schamen zich, de omgeving kijkt de andere kant op en daders hoor je al helemaal niet. In Ik sla mijn vrouw spreekt Omroep Brabant met een slachtoffer én een dader van extreem huiselijk geweld. Hoe kan een relatie die liefdevol begint zo ontsporen, en waarom gaat het slachtoffer niet gewoon weg na de eerste klap? (Door: Tobias van der Valk en Wim Heesterbeek).
6. Hoe je armoede doorbreekt: aanbevelingen voor het verkleinen van armoede
Het verkleinen van armoede is een belangrijke sleutel om sociaaleconomische gezondheidsverschillen te verkleinen, een van de focusgebieden van de Hogeschool Arnhem. Experts en ervaringsdeskundigen spreken over de aanpak hiervan. Deze serie podcasts hoort bij het boek ‘Hoe je armoede doorbreekt’ (gratis te downloaden).
7. Sheherazade: over huiselijk geweld in Iran
Ja, Sheherazade is een podcast over huiselijk geweld in Iran. Maar belangrijker nog: een podcast over hoe vrouwen in Iran de wet en de samenleving proberen te veranderen. Want Iran is een van de weinige landen ter wereld waar geen wetgeving is om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld. Een groep vrouwen probeert daar verandering in te brengen. Door hun verhaal te delen én door een nieuwe wet te schrijven.
8. Heldere taal aflevering #5: over duidelijk communiceren bij schulden
In deze podcast leer je:
– wat een ervaringswerker doet en waarom dit werk zo belangrijk is;
– hoe je het beste contact kunt leggen met mensen met schulden;
– dat Marc zelf op een gegeven moment 5 brieven per week kreeg van de Belastingdienst en deze niet meer opende;
– wat officiële, ingewikkelde en dreigende taal met je doet;
– dat mensen bang worden van de dreigende taal en dat die angst niet bijdraagt aan het oplossen van het probleem;
– waarom het zo belangrijk is om echt te luisteren in plaats van jouw wens op te leggen en door te drukken.
Luister aflevering 5 hier (die staat namelijk niet op Spotify).
9. Zaaigoed: over actuele thema’s binnen het sociaal domein
In het podcastkanaal Zaaigoed: inspiratie voor het sociaal domein gaan we dieper in op actuele thema’s in het sociaal domein. Zoals: hoe stuur je als gemeente in het sociaal domein? Hoe geef je als gemeenteraad goed invulling aan je kaderstellende rol? En: hoe sociaal kun je zijn?
10. Een gouwe ouwe, podcast Bob: over een dementerende vrouw die mogelijk een familiegeheim oprakelt
Deze podcast is al veelbesproken, maar we zetten ‘m toch graag op het lijstje. Bob gaat over de dementerende Elisa die jeugdherinneringen krijgt aan haar oude vriendje Bob. Een jongen van wie ze zwanger zou zijn geworden. Het kind zou vervolgens van haar afgenomen zijn. Drie podcastmakers gaan op zoek naar die Bob en het mogelijke kind. Maar vertelt de dementerende vrouw de waarheid?
Elisa twijfelt niet aan haar eigen verhaal. Maar haar drie dochters, die tot voor kort de naam Bob nog nooit uit haar mond hadden horen komen, weten niet wat ze moeten geloven. Rakelt hun moeder een groot familiegeheim op, of kan ze feit en fictie niet meer uit elkaar houden?
11. En natuurlijk onze eigen podcast: Kippenvel!
Zo’n moment in je loopbaan dat je altijd bij zal blijven… In onze podcastserie Kippenvel interviewt journalist Maarten Dallinga zorg- en hulpverleners over een kippenvelmoment in hun carrière.
Er zijn natuurlijk nog veel meer podcasts die sociaal werkers aanspreken. Mocht je zelf een luistertip hebben voor de collega’s binnen het sociaal domein, deel ‘m dan gerust in de comments.