Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Sociale betrokkenheid beïnvloedt kwaliteit zorg

Het sociale netwerk van het verzorgende personeel op afdelingen in verpleeg- en verzorgingshuizen is van groot belang voor de kwaliteit van zorg. Hoe meer verzorgenden met elkaar communiceren en hoe meer binding zij hebben met familie en kennis van de bewoner, hoe beter de zorg aan ouderen met dementie. Met deze conclusie promoveerde Sandra van Beek aan de Universiteit van Utrecht. Haar onderzoek voerde ze uit bij NIVEL.
Sociale betrokkenheid beïnvloedt kwaliteit zorg
Foto: ANP Photo

Van Beek deed onderzoek naar de informele, sociale netwerken van verzorgend personeel op afdelingen voor bewoners met dementie. Ze keek niet alleen naar de communicatienetwerken van het personeel, maar ook naar de netwerken tussen personeel en familie of kennissen van bewoners met dementie.

Sociale contacten

Op afdelingen waar die netwerken beter waren, bleek de bejegening van bewoners beter. Doordat verzorgenden meer communiceren, waren zij ook socialer meer betrokken bij de cliënt. Sandra van Beek: ‘Dit is een belangrijke uitkomst, omdat bewoners met dementie vaak niet in staat zijn om hun eigen sociale contacten te onderhouden. Hun sociale betrokkenheid – een belangrijk aspect van kwaliteit van leven – is daardoor vaak laag. Dit onderzoek geeft handvatten om de sociale betrokkenheid van cliënten met dementie te verbeteren, zonder dat extra personeel hoeft te worden ingezet.’

Motivatie

Een ander voordeel van een goed netwerk, is dat medewerkers steun ervaren van hun collega’s en zo gemotiveerder zijn. Op afdelingen met gemotiveerde medewerkers, bleek de bejegening van bewoners ook weer beter. Volgens Van Beek is dit een belangrijk punt in tijden van personeelstekort, toenemende werkdruk en bezuinigingen.

Communicatie

Van Beek vindt het belangrijk dat organisaties aandacht hebben voor een goede communicatie tussen medewerkers, bijvoorbeeld door het indelen van werkroosters en het informele contact buiten de werkuren te stimuleren. En zij hamert op het investeren in het contact met familieleden van de cliënt ‘Met het oog op de geplande veranderingen in de ouderenzorg worden deze contacten met familie waarschijnlijk alleen nog maar belangrijker voor een goede dementiezorg.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.