Door Esther van Andel – ‘Als iemand echt niet weet hoe hij met geld om moet gaan, kan de overheid verplichte schuldhulpverlening opleggen’, zo zegt ze in de bijgaande video. (Foto: Sadet Karabulut, SP)
Verplichte hulpverlening
‘De overheid moet samen met hulpverleningsorganisaties als regisseur optreden. Dat biedt perspectieven voor de schuldenaar. Hierbij is het van groot belang dat wachtlijsten voor schuldhulpverlening worden weggewerkt en mensen die hulp zoeken die ook daadwerkelijk krijgen.’
Schuldenproblematiek
Steeds meer mensen hebben moeite hun leningen af te lossen. Meer dan 100.000 huishoudens hebben betalingsachterstanden. Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) bindt de strijd aan met problematische schulden en komt daarom met een aantal maatregelen.
Leenreclames
Leenreclames op tv en internet moeten worden voorzien van duidelijke waarschuwingen. De maximale boete bij overtreding van de reclameregels gaat omhoog van 30.000 euro naar 1 miljoen euro. ‘Deze reclames zijn ons een doorn in het oog. Als het aan de SP ligt, moeten ze van de buis’, zegt Karabulut.
Kredieten
Ook rood staan wordt moeilijker. Kredietverstrekkers stellen voortaan vast of de schuldenaar wel voldoende inkomen overhoudt voor zijn levensonderhoud, nadat rente en aflossing zijn voldaan. De Autoriteit Financiële Markten ziet toe op de regels.
Informatiesysteem
Naast het Bureau Kredietregistratie komt er een nieuw Landelijk Informatiesysteem Schulden. Hierin staan betalingsachterstanden bij verhuurders, energiebedrijven en sociale diensten. Kredietverstrekkers kunnen zo beter controleren of iemand wel in staat is een lening terug te betalen. De Kamer debatteert binnenkort over de maatregelen die Aboutaleb neemt. Naast Karabulut heeft Zorg + Welzijn ook andere Kamerleden geïnterviewd over schuldhulpverlening.