‘Sinds drie jaar vullen we het uurtarief voor specialistische huishoudelijke hulp aan’, legt Lucien van Ruth, bestuurder van Viva! Zorggroep uit. ‘De gemeenten willen niet het zogenaamde HBH3-tarief betalen. Wij betalen sinds de invoering van de Wmo 2 euro per uur bij uit eigen middelen. Totaal gaat het om ongeveer 24.000 uur per jaar.’ Maar nu nemen de mogelijkheden steeds verder af om deze verliezen te compenseren, vertelt de bestuurder. De zorgorganisatie ziet geen andere uitkomst dan de specialistische hulp op te heffen.
Bekwaamheid
Het gaat om huishoudelijke hulp met begeleiding aan complexere cliënten, bijvoorbeeld voor mensen met psychische aandoeningen of verslavingsproblematiek. ‘Dat vergt van medewerkers een bepaalde bekwaamheid. Zij hebben een opleiding gevolgd om deze begeleiding te kunnen geven. De gemeenten zouden dan niet het tarief voor thuishulp, maar juist voor een verzorgende moeten betalen’, stelt Van Ruth. ‘Maar blijkbaar gaan de zorginkopers hier anders mee om. Zij willen het zo goedkoop mogelijk regelen.’
Salaris
Bij Viva! Zorggroep gaat het om ongeveer vijftig medewerkers die voor een keuze komen te staan. ‘Wij bieden ze aan om onder de AWBZ aan de slag te gaan of als ‘gewone’ huishoudelijke hulp. Als ze voor die laatste optie kiezen dan betekent dat een lager salaris.’ Cliënten in Kennemerland met complexe problematiek kunnen in de toekomst alleen nog gebruikmaken van ‘normale’ huishoudelijke hulp.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.
Volg Zorg+welzijn op Twitter>>
Bron: Foto: Stock.xchng