De spoedpoli in Assen is opzoek naar structurele financiering. Deadline: 31 maart 2019. De poli bestaat sinds maart 2017 en ving zo’n zeshonderd patiënten op per jaar. ‘In sommige gevallen is een bezoek aan de spoedpoli voldoende om problemen te verhelpen’, volgens Janneke Wilpshaar, communicatieadviseur bij GGZ Drenthe.
Win-win
‘De spoedpoli is een win-winsituatie’, zegtWilpshaar. ‘Het is een aanwinst voor de patiënten, omdat zij sneller de juiste hulp krijgen. In de politiecel verergerde hun situatie vaak. En het is winst voor de politie. Het opvangen van iemand met acute psychiatrische problematiek is niet hun taak, of specialiteit. Nu kunnen ze sneller door met hun politietaken.’
Unieke samenwerking
Verwarde personen met acute psychiatrie komen niet alleen via de psycholance op de poli. Als het mogelijk is worden ze door familie of kennissen gebracht. Als de psycholance niet ter beschikking is, er is er immers maar één in de hele provincie, kan de ambulance bijspringen of desnoods toch de politie. Meldingen van mensen met verward gedrag en vermoedens acute psychiatrie kunnen via de 112-meldkamer of via de huisartsen, de GGD of de spoedeisende hulp van een ziekenhuis bij de spoedpoli terechtkomen. ‘Het aantal mensen met acute psychiatrie dat op de poli komt groeit, omdat huisartsen de weg steeds beter weten te vinden’, zegt Wilpshaar. Tevens is het vanwege deze unieke samenwerking dat er nu uitgezocht moet worden hoe deze poli structureel gefinancierd gaat worden. De spoedpoli wordt nu deels betaald door de Drentse gemeenten en deels door Zilveren Kruis.
Maximaal acht uur
Mensen kunnen maximaal acht uur op de spoedpoli blijven. Op de spoedpoli wordt iemand opgevangen door een verpleegkundige. Die onderzoekt door middel van speciale gesprekstechnieken wat de situatie is. Waar mogelijk bevragen ze ook de familie of kennissen. Eventueel volgt er een psychiatrische beoordeling door de crisisdienst. ‘Als iemand in de kliniek opgenomen moet worden, dan dat gelijk een deur verder, maar we proberen altijd te kijken of iemand thuis kan blijven’, aldus Wilpshaar. In Drenthe is er ook een mobiel crisisteam, die patiënten thuis tot drie keer per dag kunnen bezoeken.
Terug naar huis
‘Een substantieel aantal mensen met acute problemen gaan na een paar uur weer naar huis’, vertelt Wilpshaar. ‘Vaak met een vervolg afspraak voor ambulante hulp op zak. Als opname in een kliniek noodzakelijk is, zorgen we altijd voor een oplossing. Ook als onze kliniek geen bedden beschikbaar heeft. Dan bellen we net zo lang tot we ergens een plek gevonden hebben. Een klein deel van de patiënten gaat naar huis zonder verwijzing. Voor hen heeft de opvang op de spoedpoli de problemen verholpen.’