Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Staatssecretaris heeft geen problemen met Amerikaanse thuiszorgaanbieder

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten heeft geen problemen met een eventuele toetreding van een Amerikaanse thuiszorgorganisatie tot de Nederlandse markt. ‘Ik vind het een positieve ontwikkeling als cliënten uit voldoende aanbod kunnen kiezen.’ Ook een buitenlandse zorgaanbieder moet voldoen aan de Nederlandse wetgeving, stelt de staatssecretaris.
Staatssecretaris heeft geen problemen met Amerikaanse thuiszorgaanbieder

De organisatie Home Instead Senior Care heeft haar oog laten vallen op de Nederlandse markt. Het is een franchiseketen die niet-medische zorg levert waar de cliënt zelf voor moet betalen zoals gezelschap houden, taxiservice en huishoudelijk werk.

Twijfels
De staatssecretaris maakt zich geen zorgen over de een mogelijke nieuwe buitenlandse speler. Dat liet zij weten in reactie op de kamervragen van Renske Leijten (SP). Leijten uitte haar twijfels over de toezicht op de kwaliteit van een buitenlandse toetreder. De grootte van het bedrijf – vijftien vestigingen in verschillende landen- baart haar zorgen. ‘Herinnert u zich het uiteenspatten van grote Nederlandse zorgconcerns, zoals Meavita, en de geringe invloed van de overheid op deze gebeurtenissen?’, vroeg het kamerlid.

Faillissement
Ook een buitenlandse zorgaanbieder moet ook gewoon voldoen aan de Nederlandse wetgeving, antwoordt de staatssecretaris. ‘Voor alle zorgaanbieders met een vestiging in Nederland geldt dat zij  onder het toezicht van IGZ, NZa en NMa vallen. Ik herinner mij het faillissement van Meavita. Indien een in Nederland actieve vestiging van een buitenlandse onderneming in zwaar weer terecht komt zijn dezelfde regels van toepassing als in het geval waar een Nederlandse zorgaanbieder in die situatie terecht komt.’

Aanbesteding
De Nederlande thuiszorg is in principe moeilijk toegankelijk voor buitenlandse organisaties, omdat zij aan allerlei eisen moeten voldoen, mee moeten doen aan aanbestedingsrondes en contracten moeten afsluiten met zorgkantoren. Voor private zorg, die de cliënt uit eigen middelen betaalt, ligt dat anders. Nog niet eerder was er een buitenlandse zorgorganisatie actief in Nederland. Enkele jaren geleden wilde het Amerikaanse Comfort Keepers diensten in Nederland aanbieden, maar dat is nooit doorgegaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: ANP/Lex van Lieshout

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Ik ben het zeer eens met Miriam Berns, zoals zij hiervoor eerder berichtte.
    Zolang de privatisering van de (thuis)zorg in Nederland doorgaat, betekent dit dat er nog veel meer kwaliteit verloren gaat en sterker nog, ontslagen tot gevolg heeft. Kijk maar naar Haarlem e.o., waar 650 medewerkers dreigen te worden ontslagen, als zij niet instemmen met een loonsverlaging van 20%. De staatssecretaris heeft geen problemen met de toetreding van een Amerikaanse thuiszorgorganisatie, die gericht is op de welgestelden in Nederland. Immers, alleen zij die privé-zorg kunnen bekostigen, komen daar voor in aanmerking. Schandalig, een vernedering voor onze bejaarde generatie, die na jaren van plicht, niet eens op een fatsoenlijke manier zorg krijgen, door alle bezuinigingen die ons kabinet verder zal doorvoeren in de zorg.

  3. Laat die Amerikaanse zorgaanbieder de zorg problemen in zijn eigen land maar eerst op orde brengen. dit zijn alleen maar particuliere care werkers , die halen de krenten uit de pap.
    Ging het met de openbaar vervoer niet al net zo, men krijgt steeds minder voor meer geld.

  4. Laat eerst eens “de zorg” hier in Nederland lopen zoals die hoort en moet lopen. Ma.w. dat de huidige (huishoudelijke) zorgaanbieders hun verplichtingen nakomen, zoals het naleven van de CAO VVT, lonen inschalen op een correcte manier en correcte uitbetalingen. En dan nóg is het maar zeer de vraag of je moet willen dat weer een Amerikaans bedrijf hier een marktaandeel moet krijgen. Wij kunnen dit zelf ook!!

  5. Dat hoeven we toch niet aan buitenlandse aanbieders over te laten.
    “Zorgondernemers” in nederland kom op ga ondernemen en pak het kleinschalig aan.
    Zo hou je overzicht en niet met die logge lichamen, wordt een organisatie groter wordt die bureaucratischer en worden verantwoordelijkheden afgeschoven.
    Dat wordt dagelijks door veel zorgverleners ondervonden, laat staan dan een buitenlandse ondernemening.
    Is dit goedkoper??dat vraag ik me af .Wel wordt er met mensen op een minder menselijke manier omgegaan zoals we ook met grote regelmaat kunen lezen.
    DWZ met met zorgverleners maar ook met de zorgafnemers. Ga grote organisatie inkrimpen en niet uitbreiden!!!!!!!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.