Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Staatssecretaris wil zorg ‘vastgebonden jongen’ verbeteren

Brandon heeft een nieuw team van zes deskundigen gekregen die hem een beter leven, los van de muur moeten bezorgen. Dat schrijft staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten in een brief aan de Tweede Kamer. De brief presenteert een plan van aanpak voor complexe cliënten met probleemgedrag.
Staatssecretaris wil zorg 'vastgebonden jongen' verbeteren

De staatssecretaris wil, behalve de situatie van de ‘vastgebonden jongen’ verbeteren, ook de zorg aan cliënten met vergelijkbare problematiek monitoren. Uit onderzoek van het Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) blijkt dat er circa 40 andere gehandicapten in vergelijkbare omstandigheden als Brandon verkeren. ‘Bij al deze mensen zullen de routes worden verkend die naar een beter leven met meer vrijheid leiden’, aldus de staatssecretaris.

Niet voldoende
De Inspectie voor de Gezondheidszorg gaat de locaties bezoeken waar deze cliënten verblijven. De staatssecretaris heeft bovendien aan de CCE gevraagd om bij deze cliënten ‘de vinger aan de pols te houden’. ‘Een eenmalige bestudering is niet voldoende. Bij heel complexe cliënten is (tijdelijke) terugval altijd mogelijk.’

Preventie
Veldhuijzen van Zanten wil ook een denktank vormen die zich bezig houdt met hoe situaties zonder perspectief kunnen worden verbeterd, met preventie en vroegdiagnostiek. In deze denktank zitten zorgprofessionals, vertegenwoordigers van cliëntenorganisaties, wetenschappelijke onderzoekers en personen buiten de zorgsector.

Reacties
‘Ik heb veel en uiteenlopende reacties ontvangen van wetenschappers, therapeuten, deskundigen, ervaringsdeskundigen en onderzoekers over hoe om te gaan met complexe zorgvragen’, schrijft de staatssecretaris. De denktank zal deze reacties analyseren en bezien of deze tot verbetering kunnen leiden.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Min VWS / foto: Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.