Het probleem is dat de verschillende stadsregio’s, maar ook de provincies de komende jaren minder geld voor de jeugdzorg van het kabinet krijgen. De afgelopen jaren ontvingen zij een vast budget en daarbij nog allerlei losse bedragen, bijvoorbeeld om de wachtlijsten weg te werken. Voor de komende jaren krijgen ze een iets hoger vast bedrag, maar daar blijft het bij. Per saldo hebben ze daardoor minder tot hun beschikking.
Wachtlijsten
Volgens Asscher ‘zit het er dik in’ dat er nu ontslagen gaan vallen bij jeugdzorginstellingen. Een ander gevaar is dat de wachtlijsten weer gaan oplopen. ‘Ik zal alles doen om te zorgen dat het niet gebeurt, maar dat is wel het risico.’
Opkrikken
De PvdA’er is overigens boos op de provincie Noord-Holland. Die heeft namelijk enkele miljoenen euro’s uitgetrokken om het eigen budget voor de jeugdzorg op te krikken, maar geeft niets aan de stadsregio. Dit terwijl het extra geld uit de opcenten komt, waar ook de inwoners van Amsterdam en omgeving aan meebetalen. Asscher vindt dit ‘een gotspe’.
Subsidie
Een woordvoerder van de provincie wijst erop dat de stadsregio ervoor heeft gekozen om zelf over de jeugdzorg te gaan en dus ook zelf afspraken over de subsidie maakt met het Rijk. Volgens hem is er ook geen een-op-eenrelatie tussen waar de opcenten worden geheven en waar die weer worden uitgegeven.
Problemen
De stadsregio Rotterdam heeft soortgelijke problemen als die in Amsterdam. Het budget voor de jeugdzorg neemt daar dit jaar met circa 6 procent af. Ook de provincie Zuid-Holland trekt extra geld uit, maar daarvan gaat niets naar de stadsregio.
Verschuiving
Portefeuillehouder en wethouder in de gemeente Rotterdam Peter Lamers vindt het kleinere budget echter niet het grootste probleem in de jeugdzorg. Het belangrijkste is volgens hem dat er een verschuiving komt naar het voorkomen dat kinderen in de jeugdzorg belanden.
Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.
Bron: ANP/Foto: ANP/Evert Elzinga