Mensen met bijvoorbeeld een psychose, bipolaire stoornis, ernstige en aanhoudende depressies of een persoonlijkheidsstoornis worden via het panel Psychisch Gezien regelmatig bevraagd. Daarbij gaat het bijvoorbeeld over hun rol in de samenleving of hun mening over actuele kwesties. Maar ook over de geboden zorg.
Participatie
‘Een of twee keer per jaar versturen we een vragenlijst naar alle panelleden. Daarnaast worden telefonische interviews afgenomen rond actuele maatschappelijke discussies’, vertelt Wike Been, onderzoeker bij het Programma re-integratie van het Trimbos-instituut. ‘We willen de komende maanden 900 panelleden werven. In oktober starten we dan met de eerste vragenlijst. Die zal onder meer over maatschappelijke participatie gaan.’
Dwang en drang
Aanleiding voor de oprichting van Psychisch Gezien is dat de doelgroep nu weinig wordt gehoord, aldus Been. ‘Van chronische zieken weten we beter wat zij vinden. Dat is ook niet zo vreemd, want sinds een aantal jaren bestaat al het Nationaal Patiëntenpanel Chronisch zieken en gehandicapten. Met dit panel willen we meer zicht krijgen op het maatschappelijk functioneren en de zorg- en leefsituatie van mensen met psychische aandoeningen.’ Daarnaast is het de bedoeling om hen een duidelijker stem te geven in maatschappelijke debatten over de ggz. Bijvoorbeeld over de toepassing van dwang en drang, de kwaliteit van zorg en vergoedingen door zorgverzekeraars.
Aanmelden
De komende periode zal het Trimbos-instituut ggz-instellingen benaderen met de vraag of ze willen helpen bij het werven van panelleden. Maar ook mensen met een psychische aandoening die geen client zijn van een ggz-instelling kunnen zich vanaf 29 juni op de website van Psychisch Gezien aanmelden om deel te nemen aan het panel.
Het Trimbos-instituut coördineert het panel en werkt hierbij samen met het kenniscentrum Phrenos, het Landelijk Platform GGZ (LPGGZ) en het Nivel. Het ministerie van VWS subsidieert het Panel Psychisch Gezien.
Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.