Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Start meldactie verandering AWBZ

Vijfduizend kinderen met een chronische ziekte of een beperking dreigen volgend jaar hun begeleiding te verliezen. Daardoor kunnen ze bijvoorbeeld niet meer naar de zorgboerderij of af en toe verblijven in een logeerhuis. Dat stellen de initiatiefnemers van de landelijke meldactie ‘Verandering ABWZ’ die op maandag 21 september start.
Start meldactie verandering AWBZ

Zeven landelijke cliëntenorganisaties in de zorg roepen iedereen die te maken heeft met de nieuwe maatregelen op om een vragenlijst in te vullen. Dat kan via de website, maar ook telefonisch (030 2916 777). De actie loopt van maandag 21 september tot 19 oktober.

Schrijnend
De meldactie is een gezamenlijk initiatief van de Centrale Samenwerkende Ouderenorganisaties, de CG-Raad, het Landelijk Platform GGz, LOC Zeggenschap in zorg, de NPCF, Per Saldo en Platform VG. Zij willen weten of er schrijnende gevallen zijn en of er cliënten zijn die tussen wal en schip vallen. De cliëntenorganisaties zijn ook benieuwd of mensen alternatieve oplossingen vinden, zoals staatssecretaris Bussemaker denkt.

Dagopvang
Per januari 2008 maken 588.000 mensen (volwassenen en kinderen) gebruik van de AWBZ. Dit is 3,6 procent van de bevolking. Gemiddeld maken ruim 200.000 mensen gebruik van begeleiding. Voor deze mensen zijn de veranderingen het grootst. Volgens de partijen krijgen circa 55.000 volwassenen straks geen dagopvang meer of hulp bij het structureren van de dag. Als oorzaak daarvoor noemen zij de bezuinigingen op de AWBZ begin dit jaar.

Overbelast
De huidige meldactie is de tweede in een reeks van vier, die de cliëntenorganisaties in 2009 en 2010 houden. Op die manier monitoren ze de gevolgen van de wetswijzigingen op gebruikers van AWBZ-zorg. Bij de eerste actie, dit voorjaar, zijn 1500 meldingen gedaan. Op basis daarvan concludeerden de initiatiefnemers dat veel mensen grote problemen ondervinden door de verscherpte toegang tot AWBZ-zorg. Zo is het mensen vaak onduidelijk waar zij vervangende hulp kunnen krijgen. Ook vrezen velen het verlies van zelfstandigheid en raken mantelzorgers overbelast. De uitkomsten zijn in een rapport verwerkt. Deze zomer zijn de knelpunten voorgelegd aan staatssecretaris Bussemaker.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

2 REACTIES

  1. Waar men mee bezig is in de zorg, ik heb geen enkel idee.
    Men bezuinigt zich scheel, alleen levert het dus niet voldoende op, dus een volgend jaar verdwijnt er weer iets voor mensen/kinderen die deze zorg gewoon hard nodig hebben.
    Mijn advies is echt deze: Ga nu toch eens eindelijk kijken ook bij de AWBZ, wat de top van de leiding verdient. wat men aanlevert aan bruikbare dingen, uit hoeveel mensen deze top bestaat, en bezuinig daar eens een keer.
    Het wegbezuinigen van heel veel, zo niet alle voorzieningen in dit land, wat als gehandicapt of ziek persoon verworven is en terecht werd toegekend, betekent dat men de levensvreugde en zin aan het leven voor heel mensen/kinderen wegneemt.
    Is het werkelijk zo, dat Nederland bezig is zich een staat aan het verzamelen is, waar voor deze groep mensen geen plaats meer is?
    Betekent het dat je in deze maatschappij eigenlijk teveel bent als je iets mankeert wat nooit overgaat en waar geld aan geleverd moet worden?
    Is het dan echt de bedoeling waar men al hard mee bezig is, dat een gehandicapt persoon of kind zich moet gaan schamen over wat men mankeert?
    Dan ben ik diegene die als gehandicapt en ziek persoon tegen de regering durft te zeggen, Ga u schamen over weer deze maatregels, ik zie niets terug in u handelen van het sociale(PVDA) en ook niet van het Christelijke (CDA en CU).
    Trek daar eens wat dagen voor uit, om u zich dit te realiseren.
    En kom eens terug met andere maatregelen, iets waar men niet zo mee gedupeerd wordt.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.